Jeśli szukać pochwały prostoty to zdecydowanie w kuchni śródziemnomorskiej. Spaghetti aglio e olio to jedno z moich ulubionych dań, które potwierdzają tę regułę. W końcu mamy tu makaron, czosnek i oliwę. Wszystkie składniki łatwo dostępne i tanie, bo w końcu ten przepis jak i wiele innych tradycyjnych dań pochodzi z kuchni ludzi biednych, którzy korzystali z tego co mieli pod ręką. Dlatego też, na południu Włoch znaleźć można cudowną wersję tego dania wzbogaconą o paprykę peperoncino.


Składniki: (na 4 porcje)
- 400g makaronu spaghetti
- 100ml oliwy
- 4 duże ząbki czosnku
- papryczki peperoncino wedle i lubianego przez nas poziomu ostrości, ja dodałem 4
- szczypta soli
Przygotowanie spaghetti aglio olio e peperoncino:
Nastaw wodę do ugotowania makaronu, gdy zacznie bulgotać dodaj makaron i gotuj go al dente sprawdzając co jakiś czas. W międzyczasie obierz czosnek i umyj papryczki. Następnie posiekaj je drobno. W tym samym czasie w głębokiej patelni podgrzej oliwę. Należy pamiętać by robić to na niezbyt dużej mocy palnika, by nie przegrzać oliwy, a jedynie ją podgrzać, gdyż wrzucony na nią czosnek nie ma się zrumienić, a jedynie zeszklić. Gdy oliwa nabierze temperatury wrzuć papryczki, a po chwili dodaj także czosnek i podsmażaj całość na wolnym ogniu przez 1,5-2 minuty. Po tym czasie gdy czosnek się zeszkli wyłącz palnik i dodaj chochlę wody z makaronu i przemieszaj. Gdy makaron ugotuje się al dente odcedź go i dodaj na patelnię. Dokładnie wymieszaj całość tak by wszystko rozmieszało się równomiernie, a oliwa dokładnie oklei cały makaron. Tak przygotowane spaghetti aglio olio e peperoncino podaj w głebokich talerzach. Smacznego!
Buon Appetito!
Jeśli spodobało Ci się spaghetti aglio olio e peperoncino to zapraszam Cię po inne wpisy dotyczące dań z makaronem
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!