Spaghetti alla puttanesca to klasyczne makaronowe danie pochodzące z Neapolu owiane legendami. Według jednej z nich powstało ono w portowej dzielnicy miasta w jednym z miejscowych burdeli. Rzekomo tamtejsze pracownice seksualne przygotowywały je pomiędzy kolejnymi klientami ze względu na to jak szybko się je przygotowywało oraz przez to jak piękny zapach wydzielało podczas przygotowywania tej potrawy co miało wabić potencjalnych klientów. Według tej legendy to właśnie tego powodu danie to ma taką nazwę bowiem „puttanesca” to zdrobnienie od słowa „puttana”, które jest obelżywym zwrotem w kierunku „Pań lekkich obyczajów”.

Według drugiej legendy danie powstało w jednej z miejscowych restauracji, która była już wysprzątana i przygotowana do zamknięcia, lecz nagle pojawili się niespodziewani goście. Rozzłoszczony kucharz, a zarazem właściciel restauracji Sandro Petti miał rzekomo odmówić wydania zamówionych posiłków z powodu braku składników. Goście mieli odpowiedzieć na to kucharzowi by przygotował coś z tego co ma używając przy tym włoskiego słowa na literę „p”. Petti wymieszał zatem makaron z pomidorami, oliwkami, kaparami oraz anchois i tak powstało Spaghetti alla puttanesca.

Składniki: (na 4 porcje)

  • 400g makaronu spaghetti
  • 2 łyżki oliwy
  • 600g pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 8-10 filetów anchois
  • 100g czarnych oliwek
  • łyżka kaparów
  • papryczka peperoncino
  • mała garść natki pietruszki
  • szczypta oregano
  • szczypta soli

Spaghetti alla puttanesca, przygotowanie:

Natnij skórki pomidorów, sparz je, a następnie zdejmij z nich skórę i pokrój w kostkę. Odstaw je na później. Umyj też papryczkę peperoncino i pokrój ją w małe części. Obierz czosnek i drobno go posiekaj. Rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperaturę wrzuć czosnek i smaż go około minutę w międzyczasie krojąc filety anchois na mniejsze części. Po minucie dodaj peperoncino, kapary i anchois. Podsmażaj mieszając aż anchois zaczną rozpadać się na patelni, zajmie to kilkadziesiąt sekund. Wówczas dodaj oliwki. Przemieszaj całość i przesmaż jeszcze pół minuty. Następnie dodaj pomidory, posiekaną pietruszkę i szczyptę oregano. Duś całość przez 10-15 minut aż sok z pomidorów odparuje i sos stanie się gęsty. W międzyczasie przygotuj makaron. Nastaw osoloną wodę. Gdy zacznie wrzeć wrzuć makaron spaghetti i gotuj go do poziomu al dente. Odcedź go i wrzuć do sosu. Podgrzewaj całość mieszając przez minutę by sos okleił makaron. Gotowe danie podziel na porcje i nałóż do głębokich talerzy. Jeśli chcesz możesz posypać go dodatkową porcją świeżej pietruszki. W przeciwieństwie do wielu włoskich dań makaronowych nie posypujemy go na koniec tartym serem w typie parmezanu lub pecorino. Dojrzały smak sera zabiłby wyjątkowość tej potrawy. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się przepis na spaghetti alla puttanesca sprawdź także inne wpisy dotyczące kuchni włoskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »