Spaghetti sciue sciue to proste i szybkie danie makaronowe z pomidorami. Jest alternatywą dla tradycyjnego pasta al pomodoro gdzie makaron oklejony jest prostym sosem pomidorowym. W sciue sciue pomidory kroi się na pół i smaży na oliwie z dodatkami nie rozdrabniając ich tak. Jeśli podobnie jak ja uwielbiacie wszelkie dania z makaronami to zdecydowanie przepis dla Was.
Składniki: (na około 4 porcje)
- 400g makaronu spaghetti
- 600g pomidorów (najlepiej nieco mniej soczystych)
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 50ml białego wina
- opcjonalnie 20g pecorino lub parmezanu
- łyżeczka bułki tartej
- pół łyżeczki oregano
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Spaghetti sciue sciue przygotowanie:
Pomidorowy umyj i przekrój na pół. W garnku nastaw osoloną wodę na makaron i zacznij ja podgrzewać. Obierz czosnek i drobno go posiekaj. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperatury wrzuć czosnek i smaż go do zeszklenia na małej mocy palniku. W międzyczasie gdy zacznie wrzeć woda wrzuć makaron i gotuj go minute krócej niż do poziomu al dente. W tym czasie gdy czosnek się zeszkli zdejmij go z patelni na talerz i dodaj na patelnię pomidory i smaż je przez 3-4 minuty. Wówczas zdejmij patelnię z palnika i ponownie dodaj czosnek, przyprawy, bułkę tartą i jeśli korzystasz także odrobinę tartego sera. Odcedź makaron wlewając wcześniej chochlę wody na patelnię. Po odcedzeniu dodaj również pastę i wymieszaj całość dokładnie. Gotowe spaghetti sciue sciue podziel na porcje i nałóż do głębokich talerzy. Smacznego!