Spaghetti sciue sciue to proste i szybkie danie makaronowe z pomidorami. Jest alternatywą dla tradycyjnego pasta al pomodoro gdzie makaron oklejony jest prostym sosem pomidorowym. W sciue sciue pomidory kroi się na pół i smaży na oliwie z dodatkami nie rozdrabniając ich tak. Jeśli podobnie jak ja uwielbiacie wszelkie dania z makaronami to zdecydowanie przepis dla Was.

Składniki: (na około 4 porcje)

  • 400g makaronu spaghetti
  • 600g pomidorów (najlepiej nieco mniej soczystych)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 50ml białego wina
  • opcjonalnie 20g pecorino lub parmezanu
  • łyżeczka bułki tartej
  • pół łyżeczki oregano
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Spaghetti sciue sciue przygotowanie:

Pomidorowy umyj i przekrój na pół. W garnku nastaw osoloną wodę na makaron i zacznij ja podgrzewać. Obierz czosnek i drobno go posiekaj. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperatury wrzuć czosnek i smaż go do zeszklenia na małej mocy palniku. W międzyczasie gdy zacznie wrzeć woda wrzuć makaron i gotuj go minute krócej niż do poziomu al dente. W tym czasie gdy czosnek się zeszkli zdejmij go z patelni na talerz i dodaj na patelnię pomidory i smaż je przez 3-4 minuty. Wówczas zdejmij patelnię z palnika i ponownie dodaj czosnek, przyprawy, bułkę tartą i jeśli korzystasz także odrobinę tartego sera. Odcedź makaron wlewając wcześniej chochlę wody na patelnię. Po odcedzeniu dodaj również pastę i wymieszaj całość dokładnie. Gotowe spaghetti sciue sciue podziel na porcje i nałóż do głębokich talerzy. Smacznego!

Jeśli spodobało Ci się spaghetti sciue sciue sprawdź też inne wpisy z przepisami kuchni włoskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »