Spaghetti z ricottą, szparagami i żółtkiem

Spaghetti z ricottą, szparagami i żółtkiem to jedna z makaronowych propozycji na wiosnę. To idealne, lekkie danie dla miłośników szparagów i włoskiej kuchni czyli wypisz wymaluj na przykład dla mnie! Jestem jednak przekonany, że jest nas więcej, więc taki wpis musiał się tu pojawić. Zwłaszcza, że przygotowanie tego dania jest bardzo szybkie i proste, więc zamiast stać w kuchni przez godzinę czy nawet więcej po jego przygotowaniu można szybko wybrać się na spacer i korzystać z wiosennego słońca.

Składniki: (na 4 porcje)

  • 400g makaronu spaghetti
  • pęczek szparagów
  • 4 ząbki czosnku
  • 100g ricotty
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego białego pieprzu

Przygotowanie:

Szparagi opłukaj i odetnij lub odłam ich zbutwiałe końcówki. Główki odkrój i przekrój je na pół. Pozostałe części szparagów pokrój w na około 1-2 centymetrowe kawałki i odłóż na bok. Zacznij gotować osoloną wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć wrzuć do niej makaron i gotuj go do poziomu al dente. W międzyczasie obierz czosnek i przesiekaj go bardzo drobno. Następnie na patelni rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperaturę dodaj posiekany czosnek i pokrojone na małe kawałki szparagi. Gdy zaczną się rumienić dodaj także główki szparagów. Po kilkunastu sekundach zdejmij je z patelni i odłóż na bok by na koniec udekorować nimi danie. Podsmażone łodygi szparagów i czosnek zmiksuj z ricottą i żółtkami, a także solą i białym pieprzem. Gdy uzyskasz gładką masę przestań miksować. Jeśli makaron ugotuje się do poziomu al dente odcedź go (możesz zostawić około chochlę wody z makaronu jeśli sos okaże się zbyt gęsty) i wymieszaj go z masą z ricotty, szparagów i żółtek. Gotowe danie wyłóż na talerze i przyozdób główkami szparagów. Smacznego!

Jeśli spodobało Ci się spaghetti z ricottą, szparagami i żółtkiem sprawdź inne moje wpisy z przepisami na dania z makaronem!

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »