Spinatknodel, tyrolskie knedle ze szpinakiem

Knedle ze szpinakiem to klasyka tyrolskiej kuchni. Nieważne czy jest się w jego austriackiej czy włoskiej części czyli Trentino po prostu trzeba ich spróbować. Zwłaszcza w towarzystwie sporej ilości palonego masła i tartego sera. Poza szpinakiem i serem, które są smakowym dodatkiem knedli muszę we wstępie nadmienić, że ich bazą jest suche pieczywo, które przed połączeniem z innymi składnikami moczy się w mleku. Jeśli lubicie tego typu mączne lub górskie potrawy po prostu musicie ich spróbować.

Składniki:

  • 300g suchych kajzerek
  • 180ml mleka
  • 500g liści szpinaku
  • 2 jajka
  • 50g sera Bergkase (ewentualnie do zastąpienia parmezanem lub innym dojrzałym, twardym serem)
  • 50g masła
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • opcjonalnie odrobina bułki tartej
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Do podania:

  • masło
  • nieco posiekanego szczypiorku
  • dodatkowa porcja Bergkase lub parmezanu

Knedle ze szpinakiem, przygotowanie:

Suche kajzerki pokrój w niedużą kostkę i umieść je w misce. Zalej je lekko podgrzanym, letnim mlekiem. Po chwili dodaj tam także roztrzepane jajka. Odstaw całość na kilkanaście minut by kawałki chleba rozmiękły. Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj je drobno. Na patelni rozgrzej masło. Gdy stanie się płynne wrzuć cebulę oraz czosnek i smaż je do zeszklenia. Po osiągnięciu tego efektu zdejmij patelnię z palnika i pozostaw cebulę do wystygnięcia. W międzyczasie przez minutę zblanszuj szpinak, a po wyjęciu z gorącej wody na kolejną minutę umieść go w lodowatej wodzie. Następnie zmiksuj szpinak na gładką masę lub drobno go posiekaj. Dodaj go do rozmiękniętych kajzerek. Dodaj tam również tarty ser, ostygniętą zeszkloną cebulę z czosnkiem i przyprawy. Wymieszaj całość i odstaw na około pół godziny.

Po tym czasie spróbuj nabrać ciasta i uformować z niego knedla. Jeśli okaże się zbyt rzadkie dodaj nieco bułki tartej, jeśli będzie zbyt zwarte dodaj nieco mleka. Z gotowej masy uformuj knedle i gotuj je w osolonej wodzie przez około kwadrans. W międzyczasie rozpuść i rozgrzej masło. Polej nim ugotowane, wyjęte z wody knedle ze szpinakiem. Możesz je posypać także posiekanym szczypiorkiem i dodatkową porcją tartego sera. Smacznego!

Jeśli spodobały Ci się tyrolskie knedle ze szpinakiem sprawdź też inne moje wpisy z przepisami na dania mączne

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »