W sezonie szparagowym warto przygotować sobie zupę krem ze szparagów. Wstawiałem tu już kiedyś krem z białych szparagów jak i z zielonych w stylu środkowo-europejskim. Dziś postanowiłem zrobić taki, który kojarzyłby się bardziej ze smakiem śródziemnomorza dlatego doprawiłem go rozmarynem i tymiankiem. Wówczas można byłoby przygotować go także z dzikich szparagów, dlatego sugeruje by do przygotowania go wybrać jak najcieńsze zielone szparagi. Jeśli macie ochotę to zapraszam w głąb wpisu po przepis.

Składniki na krem z zielonych szparagów: (około 4 porcje)
- pęczek zielonych szparagów (jeśli będziecie akurat gdzieś w basenie morza śródziemnego, najlepsze będą te dzikie)
- cebula szalotka
- 2 łyżki oliwy
- 2-3 ziemniaki by nieco zagęścić krem
- 200ml śmietanki do wykończenia
- gałązka rozmarynu
- gałązka tymianku
- szczypta soli do smaku
- szczypta świeżo mielonego białego pieprzu
Dodatkowo:
- kilka kromek jasnego, pszennego pieczywa
- oliwa
- opcjonalnie nieco tartego dojrzewającego sera w typie parmezanu
Krem z zielonych szparagów, przygotowanie:
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki by szybciej się gotowały. Szalotkę obierz i posiekaj drobno. W garnku rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperatury wrzuć pokrojoną szalotkę i podsmażaj ją do zeszklenia. Wówczas dodaj ziemniaki i wlej nieco ponad litr wody. Szparagi opłukaj, odłam ich zdrewniałe końcówki i pokrój na mniejsze części. Kilka główek możesz pozostawić do udekorowania grzanek. Gotuj całość przez mniej więcej 20 minut tak by ziemniaki i szparagi zmiękły. Wówczas dodaj rozmaryn, tymianek oraz po szczypcie soli i pieprzu do smaku. Zmiksuj całość na gładki krem.
Jasne, pszenne pieczywo pokrój na kromki. Na patelni rozgrzej nieco oliwy. Lekko zarumień pieczywo z obu stron. Jeśli masz kilka główek szparagów przesmaż je przez minutę z każdej strony i udekoruj nimi grzanki.
Krem nalej do misek. Po wierzchu polej nieco śmietanki do wykończenia. Podawaj z przygotowanymi grzankami. Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się krem ze szparagów sprawdź inne moje wpisy z przepisami na dania ze szparagów.