Steak au poivre, tradycyjny stek z pieprzem

Steak au poivre czyli stek z pieprzem to prawdziwy klasyk wykwintnej kuchni francuskiej. Kawałek wykrojonej na steka wołowiny obtacza się w pokruszonych ziarnach pieprzu i obsmaża na mocno rozgrzanym klarowanym maśle. Po wysmażaniu steka na pożądany poziom należy zdjąć go z patelni i na pozostałym na patelni tłuszczu dodając szalotkę, koniak lub wino i śmietankę przyrządza niezwykle aromatyczny cudowny sos pieprzowy, którym oblewa się mięso z wierzchu. Całość daje niezwykle wykwintną kompozycję, która zachwyca swoim smakiem. Do tak przygotowanego steka można przygotować puree ziemniaczane, frytki czy tak jak ja ziemniaki po lyońsku, a więc pokrojone w cienkie plastry i obsmażone na maśle z szalotką, solą, pieprzem i posypane po wierzchu pietruszką. Innym dobrym dodatkiem będą też grillowane warzywa. Na cokolwiek się nie zdecydujecie to steak au poivre i tak zachwyci Was swoim smakiem.

Składniki:

  • stek wołowy
  • garść ziaren pieprzu (najlepiej czarnych i zielonych)
  • duża łyżka masła klarowanego
  • kieliszek koniaku lub armaniaku czy też brandy. Można wybrać też czerwone wino Bordeaux lub Saint-Emilion
  • 100ml śmietanki kremówki
  • szalotka
  • szczypta gruboziarnistej soli

Stek z pieprzem, przygotowanie:

Przygotowanie dania najlepiej zacząć od obrania i drobno posiekania szalotki by była już gotowa na później, gdy liczy się czas szybkiego działania. Gdy szalotka będzie gotowa odłóż ją na bok i utłucz nieco ziarna pieprzu. Nie musisz robić tego przesadnie dokładnie. Pozostałe mniejsze lub większe ziarenka mogą być ciekawym punktem w trakcie jedzenia steka i sosu. Jeśli jednak nie lubisz pieprzu aż tak na tyle by cieszyć się z rozgryzania ziarenek to utłucz go dokładnie. Steka oprósz z obu stron solą lekko ją wcierając, a następnie obtocz go z dwóch stron utłuczonym pieprzem wklepując go dłonią w środek. Na patelni rozgrzej dużą łyżkę masła klarowanego. Ważne jest by dobrze je rozgrzać. Gdy to się stanie włóż steka na rozgrzane masło i smaż go przez minutę z każdej strony. Steka z pieprzem zwykle podaje się lekko krwistego lub wysmażonego na pół. Jeśli jednak wolisz inny poziom wysmażenia możesz zmienić czas smażenia według swojego upodobania. Ja jednak smażę go po minucie na stronę. Gdy obsmażysz go zdejmij go na talerz i od razu zacznij przygotowywać sos.

Na pozostałe masło wrzuć szalotkę i smaż ją do zeszklenia. Następnie wlej alkohol i dokonaj deglasacji mieszając łyżką po całej patelni. Gdy zapach alkoholu odparuje wlej śmietankę i podgrzewaj sos do momentu aż stanie się gęsty. Wówczas od razu polej nim swojego steka. Jeśli stek zdążył wystygnąć (chociaż przygotowanie sosu powinno być szybkie) wówczas możesz umieścić go w sosie na kilka sekund z każdej strony, jeśli jest ciepły pomiń ten krok i jak pisałem wcześniej ten polej go sosem. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się stek z pieprzem sprawdź także inne moje wpisy dotyczące kuchni francuskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »