Ostatnio uświadomiłem sobie jak mało tu o rybach. Postanowiłem więc naprawić to zaniechanie i efekty powoli pojawiają się we wpisach. Była pasta z makreli, kilka dni temu portugalskie pataniscas de bacalhau czyli placuszki z dorsza, a dziś coś na co czego łaknąłem od dawna, konkretniej stek z tuńczyka. Do tego esencjonalny sos kaparowy i karmelizowana miodem z dodatkiem kilku kropel octu balsamicznego szalotka posypana jeszcze niewielką ilością tymianku.

Składniki:
Stek z tuńczyka:
- stek z polędwicy tuńczyka o grubości około 2cm
- oliwa
- sól morska
- świeżo mielony czarny pieprz
Sos kaparowy:
- 100g kaparów z zalewy
- 150ml śmietanki kremówki
- kilka kropel soku z cytryny
Karmelizowana szalotka:
- szalotka
- łyżka masła
- łyżka miodu
- kilka kropel octu balsamicznego
- szczypta suszonego tymianku
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
Dodatkowo:
- ulubione kiełki
Przygotowanie sosu:
Jeśli używasz kaparów z zalewy odsącz je z niej i opłucz wodą. Do rondelka wlej śmietankę podgrzej ją i dodaj 3/4 przygotowanych kaparów. Wymieszaj całość i podgrzewaj przez minutę. Po tym czasie zmiksuj całość na gładko i w razie potrzeby redukuj jeszcze przez chwilę. Pozostałe kapary w całości wykorzystaj jako dekorację.
Przygotowanie steka:
Rozgrzej grilla lub patelnię grillową. Przed obróbką termiczną steka posmaruj go oliwą i oprósz solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gdy wyłożysz tuńczyka na ruszt grilluj go po dwie minuty z każdej strony by Twój stek był usmażony z zewnątrz i delikatnie różowy w środku. Jeśli Twój stek jest grubszy lub jeśli wolisz bardziej wysmażony delikatnie wydłuż czas grillowania.
Przygotowanie karmelizowanej szalotki:
Szalotkę obierz, a w międzyczasie na patelni rozgrzej łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści wrzuć na nie szalotkę w całości lub przekrojoną na pół. Podsmaż do momentu aż zacznie się rumienić i przewróć ją na drugą stronę. Gdy efekt się powtórzy zmniejsz moc palnika na minimalną i dodaj łyżkę miodu i kilka kropel octu balsamicznego. Oprósz całość tymiankiem, solą i pieprzem. Duś przez około dwie minuty.
Na talerz wyłóż sos kaparowy, wyłóż na niego stek i szalotkę. Całość przystrój ulubionymi kiełkami i pozostałymi kaparami. Smacznego!
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!