Stir fry pak choi to prosta i szybka w przygotowaniu przekąska z kapusty pak choi w azjatyckim stylu. Umyte i osuszone liście pak choi smaży się z dodatkiem czosnku, imbiru oraz sosem sojowym i najprostszymi przyprawami. Jeśli nie lubicie chrupania łodyg, które nawet po usmażeniu będą stawiać mały opór zębom możecie wybrać baby pak choi, które zdecydowanie szybciej zrobią się miękkie.

Stir fry pak choi

Składniki: (na 1-2 porcje)

  • główka pak choi lub 2-3 główki baby pak choi dla osób, które nie lubią „chrupania” łodyg
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka cm korzenia imbiru
  • garść sezamu
  • łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru

Stir fry pak choi przygotowanie:

Umyj i osusz liście kapusty pak choi odcinając przy tym jej korzeń. Następnie obierz czosnek oraz imbir i drobno je posiekaj. Przygotuj sos. Do miseczki wlej sos sojowy i dodaj do niego szczyptę soli, pieprzu i cukru. Wymieszaj całość. W woku lub patelni rozgrzej olej. Gdy nabierze temperatury wrzuć posiekany czosnek i imbir. Smaż go do momentu aż czosnek się zeszkli co chwilę go mieszając. Kiedy będzie zeszklony dodaj osuszone liście kapusty pak choi. Odtąd kontynuuj smażenie przez około dwie minuty cały czas mieszając. Po tym czasie wlej sos sojowy z przyprawami i wsyp małą garść sezamu. Następnie smaż całość przez kolejne 2-3 minuty bez przerwy mieszając zawartość woka. Gotową przekąskę wyłóż na talerz. Smacznego!



Z pewnością spodobają Ci się też inne przepisy kuchni chińskiej. Jeśli chcesz je znaleźć kliknij w to zdanie.

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »