Strapaczka, haluszki z kapustą kiszoną

Strapaczka to tradycyjna słowacka potrawa, a zarazem jedna z moich ulubionych, które można tam zjeść. To ziemniaczane kluseczki haluszki (takie same jak w bryndzowych haluszkach), które łączy się z zasmażaną kiszoną kapustą i skwarkami z wędzonego boczku. Całość daje pyszne i sycące danie, które podaje się zazwyczaj jako główny posiłek. Jeśli lubisz kapustę kiszoną lub przeróżne dania z kluseczkami to jestem przekonany, że strapaczka zdecydowanie Ci posmakuje.

Składniki: (na około 4 porcje)

Na haluszki:

  • 500g ziemniaków
  • około 150g mąki
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 400g kapusty kiszonej
  • 150g wędzonego boczku
  • cebula
  • łyżka smalcu
  • szczypta soli

Strapaczka, przygotowanie:

Przygotowanie haluszek:

Obierz ziemniaki, umyj je i zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Gdy skończysz je ścierać stopniowo dodawaj mąkę. Być może będzie należało dodać jej nieco mniej lub więcej niż podałem. To zależy od tego ile soku puszczą Wasze ziemniaki. Dodaj także sól. Następnie mieszaj do momentu uzyskania gęstej dość zwartej masy. W garnku w którym chcesz przygotować kluseczki zagotuj 3/4 możliwej pojemności wody. Dodaj do niej szczyptę soli. Na garnek zakładamy przecierak do lanych klusek. Można też nakładać kluseczki łyżeczką jednak jest to dość żmudne zajęcie. Następnie wlej część ciasta na przecierak i łopatką lub łyżką przesuwaj je by przecierało się przez dziurki do wody. Haluszki gotuj około 4-5 minut po czym odcedź je na durszlaku.

Przygotowanie kapusty, boczku i łączenie z haluszkami:

Obierz cebule i drobno ją posiekaj. W głębokiej patelni rozgrzej łyżkę smalcu. Gdy się roztopi i nabierze temperaturę wrzuć cebulę i smaż ją do zeszklenia. Wówczas dodaj kapustę kiszoną. Jeśli jest długa możesz ją wcześniej przesiekać. Wymieszaj całość i duś do miękkości na wolnym ogniu. W międzyczasie pokrój boczek w kostkę i zesmaż go na skwarki. Gdy będą gotowe dodaj je do zasmażanej kapusty. Jeśli będzie miękka dodaj do niej także ugotowane haluszki. Wymieszaj całość dokładnie, podziel na porcje i podaj. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się strapaczka to sprawdź także inne moje wpisy z przepisami na dania mączne

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »