Sup ga ngo nom to azjatycka zupa kukurydziana jadana głównie w Wietnamie i Chinach. By ją przygotować najpierw gotuje się bulion drobiowy z dodatkiem grzybów shitake. Po zrobieniu go wyjmuje się mięso i rozrywa w drobne strzępy po czym ponownie umieszcza się je w bulionie. Wówczas dodaje się również kukurydzę i ponownie zagotowuje się całość. Na koniec dodaje się jeszcze jajko tak by stworzyć nitki jajeczne. Zupa ta z pewnością nie należy do najładniejszych na świecie, ale jest naprawdę pyszna. Jeśli więc lubicie tego typu smaki to zapraszam w głąb wpisu po przepis.
Składniki: (na około 4 porcje)
- 2 udka z kurczaka
- kilka grzybów shitake namoczonych dzień wcześniej i pozostawionych na noc.
- 400g kukurydzy
- łyżeczka skrobii z tapioki (opcjonalnie można zastąpić skrobią ziemniaczaną)
- jajko
- 1,5l wody +100ml wody
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
Przygotowanie sup ga ngo nom:
Umyj kurczaka, umieść go w garnku i zalej go wodą. Zacznij gotować. Przez kilka pierwszych minut zbieraj i odlewaj szumowiny. Gdy przestaną się pojawiać ustaw moc palnika na minimalną i gotuj całość na wolnym ogniu. Wówczas dodaj drobno pokrojone namoczone przez całą noc grzyby shitake. Gotuj bulion przez około 30-40 minut aż mięso będzie miękkie. W momencie gdy to się stanie zdejmij garnek z palnika i wyłącz go. Gdy mięso ostygnie porozrywaj je w drobne kawałki i ponownie wrzuć je do bulionu. To samo zrób z kukurydzą. Wlej sosy rybny i sojowy, a także dodaj przyprawy. Ponownie doprowadź zupę do wrzenia. W międzyczasie rozmieszaj skrobię z tapioki (lub ziemniaczaną) w 100ml wody. Powstałą mieszankę wlej do zupy i wymieszaj całość. Następnie do miseczki wbij jajko i roztrzep je. Cienkim strumieniem zacznij wlewać jajko. Po 2-3 sekundach zacznij mieszać całość tak by w zupie tworzyły się nitki jajeczne. Po ich zrobieniu gotuj zupę przez minutę i przelej ją do miseczek. Posyp ją z wierzchu szczypiorkiem. Smacznego!