Syryjski fatayer ze szpinakiem

Fatayer to popularne na bliskim wschodzie pieczywo. Tak naprawdę pod tą nazwą występują dwa rodzaje pieczywa. Te które prezentuje jak można domyśleć się po tytule pochodzą z Syrii. Tam fatayery przygotowuje się z drożdżowego ciasta i piecze w formie łódek wypełnionych nadzieniem. W tym przypadku szpinakowym z dodatkiem orzeszków pini. Jednakże pieczywo o tej samej nazwie wypiekają również Libańczycy. Ich fatayery przybierają jednak formę mniejszych lub większych ostrosłupów o podstawie trójkąta, w których nadzienie znajduje się w środku. Różnicą jest także ciasto, libańskie robi się z przaśnego ciasta złożonego jedynie z mąki, soli, oliwy i wody. Dziś jednak fatayery syryjskie w formie łódek wypełnionych nadzieniem szpinakowym. Jeśli macie na nie ochotę zapraszam w głąb wpisu po przepis.

Składniki: (na 8-9 fatayerów)

Ciasto:

  • 250g mąki
  • 20g świeżych drożdży lub 7g suszonych
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli morskiej
  • jajko
  • 140-150ml wody
  • 2 łyżki mleka
  • 50ml oliwy

Nadzienie:

  • 250g świeżego szpinaku
  • cebula
  • 2 łyżki orzeszków pini
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli morskiej
  • sok z połowy cytryny
  • szczypta gałki muszkatołowej

Fatayer, przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, oliwę i jajko. W drugim naczyniu wymieszaj wodę, mleko, drożdże i cukier. Powstałą mieszankę odstaw pod przykryciem na 5-10 minut. Po tym czasie przelej zaczyn drożdżowy do miski z mąką i dodatkami. Wymieszaj całość, a następnie wyrób na gładkie jednolite ciasto. W razie potrzeby dodając jeszcze odrobinę mąki lub wody. Gdy ciasto będzie wyrobione, gładkie i jednolite odstaw je pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.

Przygotowanie nadzienia:

Szpinak opłukaj, osusz, a następnie posiekaj i umieść w misce. Obierz cebulę i posiekaj ją bardzo drobno. Wówczas dodaj ją do szpinaku. W misce ze szpinakiem i cebulą umieść wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj je ze sobą.

Składanie i pieczenie fatayer:

Gdy ciasto wyrosło, a nadzienie jest gotowe możesz zacząć przygotowywać swoje fatayery. W tym celu podziel ciasto na 8-9 części, a następnie z każdej z nich uformuj kulę. Gdy będą gotowe rozpłaszcz je dłońmi i rozciągnij tak by kawałki ciasta nabrały płaskiego owalnego kształtu. Powtórz to z każdą kulką. Na ich środku układaj po 1-2 łyżki nadzienia i rozprowadź je wzdłuż ciasta, pozostawiając jednak wolne krawędzie tak by później złożyć ciasto w łódeczkę. By to zrobić składaj do siebie oba końce ciasta, zlep je ze sobą i nieco dociśnij. Złóż do środka także pozostałe ciasto tak by owinęło farsz dookoła. Pozostaw jednak otwór by było widać nadzienie. W trakcie pieczenia ciasto rozejdzie się jeszcze nieco na boki. Powtórz to z pozostałymi częściami ciasta tak by wykorzystać całe ciasto i nadzienie. Gdy fatayery będą gotowe wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz je przez około 12 minut. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się przepis na fatayer ze szpinakiem sprawdź inne moje wpisy z przepisami na pieczywo!

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »