Przechadzając się po Ringstrasse, ulicy, której budowę w 1857 roku zlecił cesarz Franciszek Józef zdecydowanie można poczuć klimat Wiednia czyli jednego z moich ulubionych europejskich miast. Leży przy niej neorenesansowa Opera narodowa i Muzeum historii sztuki w którym znajdziecie chociażby „Wieże Babel” Piętra Bruegela, „Cztery kontynenty” Rubensa, „Madonnę w zieleni” Rafała Santi oraz wiele innych dzieł tak wspaniałych malarzy jak chociażby Caravaggio, Arcimboldo, Rembrandt i wielu innych. Do tego neogotycki kościół wotywny i ratusz. Na samą myśl można się rozmarzyć i przenieść do tego cudownego miasta. Ile bym dał by teraz się tam znaleźć, a gdy zgłodnieje zjeść rzecz jasna, wiedeńskiego sznycla i popić go gruner veltlinerem.

Składniki: (na około 4 porcje)
Na sznycle:
- 600g szynki cielęcej
- 2 jajka
- 100g masła klarowanego
- mąka
- bułka tarta
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Na sałatkę ziemniaczaną:
- 500g ziemniaków
- 2 łyżki sosu vinegrette
- 2 łyżki musztardy dijon
- 250ml bulionu
- dymka że szczypiorem
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry. Ugotuj do miękkości. Gdy ziemniaki się ugotują odcedź je i pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie umyj mięso, pokrój je w plastry i wyłóż na folii, a następnie przykryj jej drugą warstwą. Mięso rozbij cienko mniej więcej na kawałki o 0,5cm grubości. Zdejmij folię i dopraw solą oraz pieprzem. Przygotowuj talerze z mąką, roztrzepanym jajkiem oraz bułką tartą. Rozpocznij obtaczać sznycle zaczynając od mąki, później zagłębiając je w jajku i na koniec dokładnie obtaczając w bułce tartej. Do ostudzonych ziemniaków dodaj pozostałe składniki sałatki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj całość. Na patelni rozgrzej klarowane masło i smaż na nim sznycle najpierw z obu stron na dużym ogniu do zarumienienia, a później przez kilka minut na wolnym do uzyskania złoto-brązowej barwy. Podawaj z sałatką ziemniaczaną, plastrem cytryny i kieliszkiem gruner veltlinera.