Przechadzając się po Ringstrasse, ulicy, której budowę w 1857 roku zlecił cesarz Franciszek Józef zdecydowanie można poczuć klimat Wiednia czyli jednego z moich ulubionych europejskich miast. Leży przy niej neorenesansowa Opera narodowa i Muzeum historii sztuki w którym znajdziecie chociażby „Wieże Babel” Piętra Bruegela, „Cztery kontynenty” Rubensa, „Madonnę w zieleni” Rafała Santi oraz wiele innych dzieł tak wspaniałych malarzy jak chociażby Caravaggio, Arcimboldo, Rembrandt i wielu innych.  Do tego neogotycki kościół wotywny i ratusz. Na samą myśl można się rozmarzyć i przenieść do tego cudownego miasta. Ile bym dał by teraz się tam znaleźć, a gdy zgłodnieje zjeść rzecz jasna, wiedeńskiego sznycla i popić go gruner veltlinerem.

Składniki: (na około 4 porcje)

Na sznycle:

  • 600g szynki cielęcej
  • 2 jajka
  • 100g masła klarowanego
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Na sałatkę ziemniaczaną:

  • 500g ziemniaków
  • 2 łyżki sosu vinegrette
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 250ml bulionu
  • dymka że szczypiorem
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry. Ugotuj do miękkości. Gdy ziemniaki się ugotują odcedź je i pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie umyj mięso, pokrój je w plastry i wyłóż na folii, a następnie przykryj jej drugą warstwą. Mięso rozbij cienko mniej więcej na kawałki o 0,5cm grubości. Zdejmij folię i dopraw solą oraz pieprzem. Przygotowuj talerze z mąką, roztrzepanym jajkiem oraz bułką tartą. Rozpocznij obtaczać sznycle zaczynając od mąki, później zagłębiając je w jajku i na koniec dokładnie obtaczając w bułce tartej. Do ostudzonych ziemniaków dodaj pozostałe składniki sałatki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj całość. Na patelni rozgrzej klarowane masło i smaż na nim sznycle najpierw z obu stron na dużym ogniu do zarumienienia, a później przez kilka minut na wolnym do uzyskania złoto-brązowej barwy. Podawaj z sałatką ziemniaczaną, plastrem cytryny i kieliszkiem gruner veltlinera.

Dodaj komentarz

Translate »