Dziś przedstawiam prosty przepis na Szparagi mimoza. To szybka w przygotowaniu i pyszna francuska przekąska ze szparagów. Po ugotowaniu przykrywa się je pastą z posiekanych jajek na twardo, szczypiorku, pietruszki, kaparów i kilku innych dodatków, które zapewnią całości pysznego, orzeźwiającego, wiosennego smaku. Jeśli więc lubisz takie kompozycje to zapraszam po prosty przepis.

Składniki na szparagi mimoza:
- pęczek szparagów
- 3 jajka ugotowane na twardo
- pęczek szczypiorku
- pęczek pietruszki
- garść kaparów odsączonych z zalewy
- łyżka musztardy dijon
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli morskiej
- szczypta białego pieprzu
Przygotowanie:
Szparagi dokładnie opłukaj i osusz. Następnie odłam ich zdrewniałe końcówki. Gdy będą przygotowane umieść je w garnku z wrzącą wodą (najlepiej jeśli garnek będzie wysoki i wąski tak by główki szparagów były nieco ponad wodą, ponieważ najszybciej się gotują, jeśli jednak nie masz takiego naczynia ustaw szparagi pod odpowiednim skosem.) Gotuj je przez około 8-10 minut aż będą miękkie.
W międzyczasie przygotuj pastę mimoza do obłożenia szparagów. Obrane ze skorupek ugotowane jajka na twardo posiekaj drobno. Następnie to samo zrób z zieleniną i kaparami. Gdy wszystkie składniki będą posiekane umieść je w jednym naczyniu. Po chwili dodaj musztardę, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Dokładnie wymieszaj całość.
Ugotowane szparagi wyłóż na talerz. Nałóż na nie pastę mimoza. Smacznego!
Jeśli spodobały Ci się szparagi mimoza sprawdź inne moje wpisy dotyczące szparagów