Szparagi w tempurze to jeden z portugalskich sposobów na to wiosenne warzywo. Tak, portugalskich, bo wbrew obiegowej opinii to Portugalia, a nie Japonia jest ojczyzną tempury. Do „Kraju kwitnącej wiśni” trafiła ona w XVI wieku, gdy misjonarze próbowali nawracać Daleki Wschód na chrześcijaństwo. Ze średnim skutkiem, bo na początku XVII wieku chrześcijaństwo zostało w Japonii zakazane przez Szogunów z rodu Tukagawa. Wracając jednak do szparagów to nie wyobrażam sobie bez nich wiosny i jest wiele sposobów na jakie je przyrządzam. Tego spróbowałem stosunkowo niedawno, ale z miejsca stał się jednym z moich ulubionych. Jeśli więc lubicie szparagi i tempurę to wręcz musicie go spróbować.

Składniki na szparagi w tempurze:

  • pęczek szparagów
  • olej do smażenia

Ciasto na tempurę:

  • żółtko
  • 180ml bardzo zimnej, niemal lodowatej wody
  • 120g mąki pszennej (opcjonalnie pół na pół z mąką ryżową)
  • łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
  • opcjonalnie kostki lodu

Szparagi w tempurze przygotowanie:

Przygotowanie ciasta na tempurę:

Upewnij się, że w miejscu w którym robisz ciasto na tempurę nie jest gorąco. Do miski wlej lodowatą wodę. Miskę możesz także trzymać w innym większym naczyniu wypełnionym zimną wodą i kostkami lodu tak by wszystko było zimne Dzięki temperaturze tempura będzie lżejsza, mniej zakalcowata i bardziej chrupiąca. Dodaj przesianą mąkę i roztrzepane żółtko jajka. Całość wymieszaj za pomocą trzepaczki do jajek lub pałeczek. W tempurze nie należy się bać grudek, wręcz przeciwnie powinno trochę ich zostać. Po przygotowaniu ciasta od razu schowaj je do lodówki do momentu aż będziesz w nim moczyć dodatki przed smażeniem. Jeśli masz zamiar smażyć partiami, ponownie chowaj ciasto do lodówki by jak najkrócej stało w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz zrobić więcej rzeczy w tempurze i potrzebujesz więcej ciasta. Zawsze lepiej jest je dorobić niż jego duży nadmiar miałby leżeć i czekać na swoją kolej.

Smażenie szparagów w tempurze:

Szparagi opłucz, osusz i odłam ich zdrewniałe końcówki.

W naczyniu do smażenia na głębokim tłuszczu umieść dużo oleju. Zacznij go rozgrzewać. Temperatura po rozgrzaniu powinna być w zakresie 163-175 stopni Celsjusza. W przeciwnym razie jeśli będzie za niska całość wyjdzie zbyt tłusta, a jeśli będzie zbyt wysoka tempura się przypali. Gdy osiągniesz zamierzoną temperaturę zacznij maczać szparagi w zimnym cieście na tempurę i umieszczaj je w gorącym oleju. Pamiętaj, że jeśli smażysz porcjami to gdy obtoczysz pierwszą od razu schowaj ciasto na tempurę do lodówki by się nie zagrzało. Smaż do momentu aż tempura się zacznie przybierać złotą barwę. Ważne by w trakcie smażenia co jakiś czas kontrolować temperaturę tłuszczu i w razie potrzeby ją regulować tak by pozostawała w odpowiednim zakresie.

Po usmażeniu wyjmij szparagi i odsącz chwilę na ręczniku papierowym. Następnie przełóż je na półmisek i życzę smacznego!

Jeśli spodobały Ci się szparagi w tempurze sprawdź inne wpisy z przepisami na dania kuchni portugalskiej.

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »