Szparagi z szynką szwarcwaldzką i sosem holenderskim

Szparagi zawinięte szynką szwarcwaldzką to klasyczne, słynne polaczenie. Zapieka się je przez kilka minut w piekarniku i podaje w towarzystwie sosu holenderskiego. To świetny sposób na szybką i smaczną przekąskę. Podobne owijane szynką szparagi robi się w wielu innych regionach używając regionalnych wędlin.

Składniki:

Na szparagi:

  • pęczek szparagów
  • kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej (tyle ile mamy szparagów

Sos holenderski: (około 150ml sosu)

  • 3 żółtka
  • 120g masła (lub 80g masła klarowanego)
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu
  • 50ml białego wina wytrawnego (na przykład Gruner Veltlinera lub Silvanera)

Przygotowanie:

Przygotowanie szparagów:

Jeśli korzystasz z białych szparagów obierz je dokładnie, a jeśli zielonych pomiń ten krok. Odłam lub odetnij zbutwiałe części szparagów. Tak przygotowane szparagi owiń plastrami szynki szwarcwaldzkiej i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 12 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jeśli korzystasz z białych szparagów czas pieczenia będzie 2-3 minuty dłuższy, ponieważ są nieco grubsze i twardsze.

Przygotowanie sosu holenderskiego:

Jeśli nie masz klarowanego masła sklaruj zwykłe. Jeśli masz pomiń ten kro i roztop masło. Na wolnym ogniu rozpuść masło i zbieraj z niego pianę, która pojawi się z wierzchu masła. Pianę wylej. Gdy zbierzesz całą zdejmij masło z ognia.W garnku zagotuj około 5 cm wody. Woda ma jedynie delikatnie się gotować. Zbyt mocne gotowanie może ściąć ubijane jajka. Na garnku ułóż miskę, która nada się do ubijania jajek na parze. Rozbij jajka i białka odłóż do przygotowania czegoś innego a żółtka wbij do miski. Ubijaj je za pomocą trzepaczki. Gdy zacznie pojawiać się piana.

Dodaj sól, pieprz i wino. Dalej energicznie rozbijaj jajka. Zacznij polowi wlewać porcje masła. Powtórzę, porcje, a nie całe masło na raz. Gdy ubijesz jedną dodawaj kolejne porcje masła. W przeciwnym wypadku sos będzie rzadki i nabierze wyglądu rozpuszczonego masła. Gdy dodasz całe masło jeszcze chwilę podgrzewaj bez przerwy trzepiąc by sos nieco zgęstniał. Wtedy jest gotowy.

Upieczone z szynką szparagi wyłóż na talerz i polej przygotowanym sosem holenderskim. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis sprawdź inne moje wpisy na dania ze szparagami

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »