Szparagi z winegretem to francuska propozycja na sezon szparagowy (który jak dla mnie mógłby trwać przez cały rok). Przygotowuje się je na parze tak by były miękkie, a następnie polewa przygotowanym w międzyczasie sosem. Delikatny smak szparagów świetnie komponuje się z wyrazistym sosem.

Składniki:

Na winegret: (około 150ml sosu)

  • łyżeczka musztardy dijon
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • 5 łyżek oliwy
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • szczypta soli

  • pęczek szparagów

Szparagi w sosie holenderskim, przygotowanie:

Przygotowanie szparagów:

Odetnij końcówki szparagów, mniej więcej 1/4 od dołu. Możesz także chwycić w dłoń końcówkę i ją złamać wtedy zdrewniała końcówka szparaga sama odłamie się w odpowiednim miejscu. Jeśli korzystasz z białych szparagów pozostałą część szparaga dokładnie obierz od główki w dół. Zrób to dokładnie, bo skórka szparaga jest włóknista i nie należy jej jeść. W przypadku zielonych możesz pominąć ten krok. Tak przygotowane szparagi umieść w naczyniu do gotowania na parze. Wcześniej oczywiście wlej do niego wodę. Jeśli takiego nie posiadasz to nic straconego. Na garnku umieść durszlak i połóż na nim szparagi i przykryj pokrywką. Gotuj przez 10-12 minut.

Przygotowanie winegretu:

Do miseczki wlej ocet winny. Dodaj sól i musztardę. Za pomocą trzepaczki lub widelca wymieszaj całość. Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawaj oliwę bez przerwy mieszając tak by sos był idealnie jednorodny, a nie jak to często bywa przy niepoprawnym robieniu winegretu, że oliwa oddziela się od pozostałych składników sosu i tłusta warstwa pojawia się na wierzchu. Gdy uzyskasz odpowiednią, jednolitą konsystencję dodaj jeszcze szczyptę świeżo mielonego pieprzu i Twój winegret jest gotowy.

Miękkie, ugotowane na parze szparagi polej winegretem. Smacznego!

Jeśli spodobały Ci się szparagi z winegretem sprawdź inne moje wpisy z przepisami na szparagi!

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »