Szparagi z winegretem to francuska propozycja na sezon szparagowy (który jak dla mnie mógłby trwać przez cały rok). Przygotowuje się je na parze tak by były miękkie, a następnie polewa przygotowanym w międzyczasie sosem. Delikatny smak szparagów świetnie komponuje się z wyrazistym sosem.
Składniki:
Na winegret: (około 150ml sosu)
- łyżeczka musztardy dijon
- 3 łyżki białego octu winnego
- 5 łyżek oliwy
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
- szczypta soli
- pęczek szparagów
Szparagi w sosie holenderskim, przygotowanie:
Przygotowanie szparagów:
Odetnij końcówki szparagów, mniej więcej 1/4 od dołu. Możesz także chwycić w dłoń końcówkę i ją złamać wtedy zdrewniała końcówka szparaga sama odłamie się w odpowiednim miejscu. Jeśli korzystasz z białych szparagów pozostałą część szparaga dokładnie obierz od główki w dół. Zrób to dokładnie, bo skórka szparaga jest włóknista i nie należy jej jeść. W przypadku zielonych możesz pominąć ten krok. Tak przygotowane szparagi umieść w naczyniu do gotowania na parze. Wcześniej oczywiście wlej do niego wodę. Jeśli takiego nie posiadasz to nic straconego. Na garnku umieść durszlak i połóż na nim szparagi i przykryj pokrywką. Gotuj przez 10-12 minut.
Przygotowanie winegretu:
Do miseczki wlej ocet winny. Dodaj sól i musztardę. Za pomocą trzepaczki lub widelca wymieszaj całość. Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodawaj oliwę bez przerwy mieszając tak by sos był idealnie jednorodny, a nie jak to często bywa przy niepoprawnym robieniu winegretu, że oliwa oddziela się od pozostałych składników sosu i tłusta warstwa pojawia się na wierzchu. Gdy uzyskasz odpowiednią, jednolitą konsystencję dodaj jeszcze szczyptę świeżo mielonego pieprzu i Twój winegret jest gotowy.
Miękkie, ugotowane na parze szparagi polej winegretem. Smacznego!