Tabbouleh to jeden z moich ulubionych bliskowschodnich przysmaków. O ile rzecz jasna jest dobrze przygotowana, a jak to często bywa popularność ma swoją dobrą i złą stronę. I o ile bardzo zadowalające jest to, że sałatka ta przebiła się i zyskała uznanie ludzi także poza Bliskim Wschodem to ma to swój duży minus, bowiem trudno w przestrzeni internetowej, a niestety czasem także w restauracjach o tabbouleh, który jest dobrze zrobiony. Głównym problemem jest za duża ilość użytej kaszy bulgur. Nie jest ona bowiem głównym składnikiem tej sałatki, a jedynie smakowym dodatkiem, dominującym muszą być posiekane zioła, głównie pietruszka.

Składniki: (na około 4 porcje)
- duży pęczek pietruszki
- pęczek zielonej cebulki ze szczypiorkami
- mały pęczek mięty
- 25g kaszy bulgur
- 50ml oliwy
- 2 pomidory
- opcjonalnie ogórek
- sok z cytryny
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu
- utłuczone 2-3 ziarna ziela angielskiego
- opcjonalnie szczypta cynamonu
Tabbouleh, przygotowanie:
Przygotowanie sałatki tabbouleh jest banalnie proste. Ważne jedynie by wszystkie składniki posiekać bardzo drobno. Kaszę bulgur namocz w wodzie przez około 20 minut, a następnie odlej wodę, nalej świeżą i ugotuj bulgur do miękkości, zajmie to około 8-10 minut. W międzyczasie natnij skórki pomidorów, sparz je, a następnie obierz i pokrój w jak najmniejszą kostkę. Wówczas odstaw pomidory na później. Jeśli chcesz dodać ogórka, pokrój go w małą kostkę i odstaw na bok. Odetnij cebulki od szczypiorku. Cebulki posiekaj w bardzo drobną kostkę, a szczypiorek w cienkie plasterki. Posiekaj drobno także pęczek pietruszki oraz mały pęczek mięty (w tym przypadku oddziel liście od łodyg). W moździerzu utłucz ziarna ziela angielskiego.
Gdy wszystkie składniki są przygotowane umieść je wraz z przyprawami, oliwą i sokiem z cytryny w jednej misce i dokładnie ze sobą wymieszaj. Przed dodaniem pomidorów i jeśli korzystasz z ogórka to również z niego przed dodaniem go do miski odlej sok, który wyjdzie z warzyw. Po wymieszaniu tabbouleha przełóż go na półmisek lub talerz. Tak przygotowana sałatka sama w sobie jest świetną przekąską, ale może być też dobrym dodatkiem do pieczywa czy innych blisko-wschodnich przysmaków. Smacznego!