Dzień dobry! Dziś kolejna włoska pasta. Tym razem coś co nie jest zbyt popularne w naszym kraju czyli połączenie makaronu i czerwonej cebuli. Ja jednak lubię takie połączenia i od razu spodziewałem się, że będzie to coś co wyjątkowo mi posmakuje i nie myliłem się. Duszona w winie cebula zmiękła i świetnie okleiła się długim makaronem tagliatelle,a posypka z pecorino i szczypiorku cudownie dopełniła całość.


Składniki: (na cztery porcje)
- 400g makaronu tagliatelle
- 500ml czerwonego toskańskiego wina najlepiej (sangiovese, chianti)
- 8 czerwonych cebul
- 50g masła
- 50g oliwy
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- garść tartego pecorino do posypania
- szczypiorek
Cebule obieramy i kroimy na mniejsze części, pióra lub kostkę. W głębokiej patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Gdy osiągną temperaturę wrzucamy cebulę i szklimy ją. Kiedy się zeszkli wlewamy nieco z przygotowanego wina i dusimy. Gdy wino wyparuje wlewamy kolejną porcję. Powtarzamy aż cebula zmięknie. Zajmie to około 50-60 minut. Pod koniec duszenia cebuli w międzyczasie gotujemy makaron o około minutę krócej niż do stopnia al dente. Gdy cebula będzie miękka wrzucamy makaron wraz z chochlą wody spod makaronu. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy około półtorej minuty. Wykładamy na talerze i posypujemy tartym pecorino i szczypiorkiem. Smacznego! Buon Appetito!