Dziś tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym. To dość proste i szybkie danie, które często przygotowuje w sezonie wiosenno-letnim, gdy na działce wyrasta mi mnóstwo świeżego szpinaku. Tak też było i tym razem, lecz nie narzekam, ponieważ doprawdy uwielbiam wszystko co zawiera w sobie szpinak. Jeśli macie podobnie to zapraszam po prosty przepis na pyszny makaron.

Składniki: (na około 4 porcje)
- 400g makaronu tagliatelle
- 500g świeżych liści szpinaku
- 300ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- kieliszek białego wytrawnego wina
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 100g parmezanu lub grana do posypania z wierzchu
Przygotowanie tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym:
Szpinak dokładnie opłukaj i osusz. Jeśli chcesz możesz go nieco przesiekać. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperatury dodaj do niej cebulę i czosnek. Smaż je mieszając co chwile do momentu aż się zeszklą. Wówczas dodaj liście szpinaku. Na początku będzie wydawać się ich bardzo dużo. Spokojnie, z czasem zmniejszy swoją objętość. Wówczas możesz nastawić osoloną wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć dodaj go i gotuj do poziomu al dente. W międzyczasie podsmażaj szpinak na sporym ogniu mieszając co chwilę przez około 2 minuty po czym zmniejsz moc palnika do minimum i duś szpinak pod przykryciem przez 5-7 minut.
Gdy czas minie, a szpinak nieco się poddusi podkręć palnik do maksimum i wlej wino. Podgrzewaj mieszając drewnianą szpatułką po spodzie patelni do momentu aż cały płyn odparuje. Gdy osiągniesz ten efekt wlej śmietankę, dodaj przyprawy i duś całość na wolnym ogniu aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Gdy makaron się ugotuje odcedź go i wymieszaj z sosem. Gotowe danie podziel na porcje i nałóż na talerze. Posyp po wierzchu odrobiną tartego parmezanu, grany lub innego twardego dojrzałego sera. Smacznego!
Jeśli spodobało Ci się to danie sprawdź inne moje wpisy z przepisami na makaron