Tym razem przepis na pyszny makaron. Tagliatelle verde con gorgonzola e noci czyli zielone wstążki makaronowe z sosem na bazie gorgonzoli, a całość finalnie posypana jest orzechami włoskimi. Pomijając przygotowanie, które też nie jest przesadnie trudne, ale jak ktoś woli może użyć gotowego to zrobienie tego dania jest bardzo proste, a gwarantuje, że efekty są wysoce zadowalające.
Składniki:
Szpinakowa pasta fresca (makaron):
- 400g mąki typu 00
- 3 jajka
- 400g szpinaku
Sos gorgonzola:
- 250g gorgonzoli
- 400ml śmietanki kremówki
- łyżeczka masła
- szczypta soli
Dodatkowo:
- garść posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie tagliattelle verde con gorgonzola e noci:
Przygotowanie makaronu:
Liście szpinaku dokładnie umyj. Wrzuć je do wrzącej osolonej wody i zblanszuj przez minutę. Po tym czasie wyjmij szpinak i umieść go na chwilę w lodowatej wodzie. Następnie przełóż go do innego naczynia i zmiksuj na gładką szpinakową masę. Wówczas do miski przesiej mąkę, dodaj jajka, a także szpinakową masę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki umieszczone w misce, a następnie zagnieć z nich jednolite gładkie ciasto. Gdy uzyskasz ten efekt owiń ciasto ściereczką i daj mu odpocząć przez godzinę. Po tym czasie podziel ciasto na kilka części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość 1mm. Następnie potnij je na wstążki o szerokości 0,8-1cm.
Przygotowanie sosu i gotowanie tagliatelle:
Śmietankę umieść w rondelku lub patelni (najlepiej od razu jest wybrać naczynie o wielkości by móc w nim później umieścić ugotowany makaron) i wrzuć gorgonzolę podzieloną na mniejsze kawałki. Wówczas odstaw ją na około godzinę. Po tym czasie nastaw wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć wrzuć makaron i gotuj go przez 2-3 minuty. W tym samym czasie zacznij przygotowywać sos. Rondelek ustaw na palniku. Wsyp szczyptę soli i mieszając doprowadź do wrzenia. Wówczas ustaw moc palnika na minimum i podgrzewaj całość jeszcze przez minutę. Następnie dodaj makaron wraz z łyżką wodą po makaronie. Zdejmij naczynie z palnika i wymieszaj makaron w sosie by dokładnie go okleił. Gotowe danie przełóż do talerzy i posyp je garścią posiekanych orzechów włoskich, najlepiej nieco przyprażonych na suchej patelni. Smacznego!