Tagliattelle verde con gorgonzola e noci

Tym razem przepis na pyszny makaron. Tagliatelle verde con gorgonzola e noci czyli zielone wstążki makaronowe z sosem na  bazie gorgonzoli, a całość finalnie posypana jest orzechami włoskimi. Pomijając przygotowanie, które też nie jest przesadnie trudne, ale jak ktoś woli może użyć gotowego to zrobienie tego dania jest bardzo proste, a gwarantuje, że efekty są wysoce zadowalające.

Składniki:

Szpinakowa pasta fresca (makaron):

  • 400g mąki typu 00
  • 3 jajka
  • 400g szpinaku

Sos gorgonzola:

  • 250g gorgonzoli
  • 400ml śmietanki kremówki
  • łyżeczka masła
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • garść posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie tagliattelle verde con gorgonzola e noci:

Przygotowanie makaronu:

Liście szpinaku dokładnie umyj. Wrzuć je do wrzącej osolonej wody i zblanszuj przez minutę. Po tym czasie wyjmij szpinak i umieść go na chwilę w lodowatej wodzie. Następnie przełóż go do innego naczynia i zmiksuj na gładką szpinakową masę. Wówczas do miski przesiej mąkę, dodaj jajka, a także szpinakową masę. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki umieszczone w misce, a następnie zagnieć z nich jednolite gładkie ciasto. Gdy uzyskasz ten efekt owiń ciasto ściereczką i daj mu odpocząć przez godzinę. Po tym czasie podziel ciasto na kilka części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość 1mm. Następnie potnij je na wstążki o szerokości 0,8-1cm.

Przygotowanie sosu i gotowanie tagliatelle:


Śmietankę umieść w rondelku lub patelni (najlepiej od razu jest wybrać naczynie o wielkości by móc w nim później umieścić ugotowany makaron) i wrzuć gorgonzolę podzieloną na mniejsze kawałki. Wówczas odstaw ją na około godzinę. Po tym czasie nastaw wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć wrzuć makaron i gotuj go przez 2-3 minuty. W tym samym czasie zacznij przygotowywać sos. Rondelek ustaw na palniku. Wsyp szczyptę soli i mieszając doprowadź do wrzenia. Wówczas ustaw moc palnika na minimum i podgrzewaj całość jeszcze przez  minutę. Następnie dodaj makaron wraz z łyżką wodą po makaronie.  Zdejmij naczynie z palnika i wymieszaj makaron w sosie by dokładnie go okleił. Gotowe danie przełóż do talerzy i posyp je garścią posiekanych orzechów włoskich, najlepiej nieco przyprażonych na suchej patelni. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się przepis na tagliatelle verde con gorgonzola e noci sprawdź inne moje wpisy z przepisami na dania z makaronem

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »