Tapenada to pasta z czarnych oliwek oraz kaparów, filetów anchois i oliwy. Pochodzi z południa Francji, a mówiąc dokładniej z regionu o nazwie Prowansja. Stosuje się ją nie tylko z pieczywem, podpowiem, że najlepiej smakuje z grzankami z bagietki, ale także jako dodatek czy też marynata do drobiu czy ryb, które później wędrują na grill lub do pieca.
Składniki:
- 200g czarnych oliwek
- kilka filetów anchois
- łyżka kaparów
- 2 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Tapenada, przygotowanie:
Oliwki i kapary umieść w jednym naczyniu do miksowania. Obierz czosnek i zgnieć go do pojemnika z oliwkami. Dodaj tam także sok z cytryny i przyprawy. Filety z anchois umieść na patelni z rozgrzaną oliwą przesmaż je mieszając przez mniej więcej 20 sekund. Następnie dodaj je do pojemnika z pozostałymi składnikami. Gdy wszystkie składniki będą przygotowane zmiksuj całość na pastę. Tak przygotowaną tapenadę wykorzystaj do grzanek z bagietki lub jako dodatek ryb czy drobiu. Smacznego!