Tapenada, prowansalska pasta z czarnych oliwek

Tapenada to pasta z czarnych oliwek oraz kaparów, filetów anchois i oliwy. Pochodzi z południa Francji, a mówiąc dokładniej z regionu o nazwie Prowansja. Stosuje się ją nie tylko z pieczywem, podpowiem, że najlepiej smakuje z grzankami z bagietki, ale także jako dodatek czy też marynata do drobiu czy ryb, które później wędrują na grill lub do pieca.

Składniki:

  • 200g czarnych oliwek
  • kilka filetów anchois
  • łyżka kaparów
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Tapenada, przygotowanie:

Oliwki i kapary umieść w jednym naczyniu do miksowania. Obierz czosnek i zgnieć go do pojemnika z oliwkami. Dodaj tam także sok z cytryny i przyprawy. Filety z anchois umieść na patelni z rozgrzaną oliwą przesmaż je mieszając przez mniej więcej 20 sekund. Następnie dodaj je do pojemnika z pozostałymi składnikami. Gdy wszystkie składniki będą przygotowane zmiksuj całość na pastę. Tak przygotowaną tapenadę wykorzystaj do grzanek z bagietki lub jako dodatek ryb czy drobiu. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się tapenada sprawdź także inne moje wpisy z przepisami na pasty kanapkowe

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »