Klasyczne brytyjski deser Banofee w mojej ulubionej wersji czyli jako tarta. Kruche ciasto przykryte domową masą kajmakową, banany i sztywno ubita śmietanka. Całość daje naprawdę genialne połączenie, które ze względu na neutralność śmietanki nie spowoduje przesłodzenia. Zdecydowanie powinniście wypróbować ten deser.

Składniki:

Na ciasto:

  • 250g mąki pszennej + mąką do podsypania blatu lub stolnicy.
  • 125g masła
  • łyżka wody
  • 100g cukru pudru
  • żółtko

Na masę kajmakową:

  • litr tłustego mleka (najlepiej wiejskiego, ale można zastąpić 3,2%)
  • 1 szklanka cukru
  • 200ml śmietanki kremówki

Na bitą śmietanę:

  • 400ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • łyżeczka żelatyny lub agaru dla wersji wege
  • ćwierć szklanki ciepłej wody

Dodatkowo:

  • 3 banany
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 50g gorzkiej czekolady lub 2-3 łyżki kakao do oprószenia

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:

Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier puder. Wymieszaj suche składniki. Oddziel żółtko od białka i odłóż je do miseczki. Białko także odłóż do naczynia, lecz musisz wykorzystać je przy innym daniu. Do żółtka dodaj łyżkę wody i roztrzep. Usyp kopiec z mąki tak by po środku była dziura. Pokrój masło na kostki i wrzuć je do środka. Zagniataj tak by połączyć mąkę z masłem i uzyskać kruchą strukturę. Wtedy wlej roztrzepane żółtko z wodą i ponownie zagnieć ciasto. Owiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Po tym czasie wysyp na blat lub stolnicę nieco mąki tak by łatwiej było wałkować ciasto. Rozwałkuj je cienko starając się zachować okrągły kształt formy do tarty. Rozwałkowane ciasto przyłóż do formy, dopasuj je i nożem odetnij ewentualny nadmiar ciasta. Możesz włożyć je do woreczka i schować w zamrażalniku by wykorzystać je następnym razem. Za pomocą widelca nakłuj spód by odpowietrzyć go w trakcie pieczenia. Na cieście połóż także coś ciężkiego na przykład ziarna fasoli lub grochu tak by ciasto nie rosło w trakcie pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut do zarumienienia. Na ostatnie dwie-trzy minuty możesz zdjąć fasolę z ciasta by spód także się zarumienił. Zdejmuj je uważnie za pomocą rękawicy lub na przykład łyżki, ponieważ fasola będzie gorąca. Gdy ostatecznie wyjmiesz ciasto pozostaw je do ostygnięcia.

Przygotowanie masy kajmakowej:

Do garnka o grubym dnie wlej mleko oraz śmietankę. Dodaj cukier i wymieszaj całość. Zagotuj. Moc palnika zmniejsz na najniższą i gotuj przez około 3 godziny. Co jakiś czas mieszaj żeby nie przypalić spodu. Po tym czasie powinien stać się gęsty, jednak warto wziąć pod uwagę, że po ostygnięciu zgęstnieje jeszcze bardziej.

Przygotowanie bitej śmietany i składanie ciasta:

Wystudzony spód zalej masą kajmakową. Następnie pokrój banany w plastry i ułóż je na masie kajmakowej. Skrop je kilkoma kroplami soku z cytryny. Do przygotowania bitej śmietany żelatynę lub agar rozpuść w gorącej, lecz nie wrzącej wodzie i odstaw na bok. Następnie schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywną bitą śmietanę. Gdy osiągniesz ten efekt powoli wymieszaj bitą śmietanę z żelatyną lub agarem. Gotową masę wyłóż na banany. Ciasto wykończ posypując je tartą czekoladą lub oprószając kakao. Pozostaw je do zastygnięcia. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się tarta banofee sprawdź inne moje przepisy na ciasta.

By być na bieżąco zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »