Tarta de manzana na kruchym cieście

Tarta de manzana to popularne w Hiszpanii, pochodzące z Andaluzji ciasto jabłkowe. Występuje w dwóch formach albo jako tarta na kruchym spodzie, którego jestem wielkim miłośnikiem lub na spodzie drożdżowym, gdzie plastry jabłek także układa się na wierzchu. Tym razem zdecydowałem się na wersję kruchą, ale ta druga pewnie też kiedyś się tu pojawi. Poza kruchym ciastem i plastrami jabłek do zrobienia tarta de manzana należy przygotować także krem na bazie żółtek, mleka i skrobi kukurydzianej. Wykłada się go na wstępnie podpieczony spód i z jabłkami ponownie zapieka aż owoce będą miękkie. Gwarantuje, że jeśli lubicie jabłkowe ciasta to efekty smakowe będą więcej niż zadowalające.

Tarta de manzana

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 250g mąki pszennej + mąką do podsypania blatu lub stolnicy.
  • 125g masła
  • łyżka wody
  • 100g cukru pudru
  • żółtko

Na krem:

  • 4 żółtka
  • 500ml mleka
  • 50g skrobi kukurydzianej
  • 80g cukru

Dodatkowo:

  • 3-4 jabłka do pokrojenia w plastry i ułożenia na wierzchu

Tarta de manzana, przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:

Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier puder. Wymieszaj suche składniki. Oddziel żółtko od białka i odłóż je do miseczki. Białko także odłóż do naczynia, lecz musisz wykorzystać je przy innym daniu. Do żółtka dodaj łyżkę wody i roztrzep. Usyp kopiec z mąki tak by po środku była dziura. Pokrój masło na kostki i wrzuć je do środka. Zagniataj tak by połączyć mąkę z masłem i uzyskać kruchą strukturę. Wtedy wlej roztrzepane żółtko z wodą i ponownie zagnieć ciasto. Owiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Po tym czasie wysyp na blat lub stolnicę nieco mąki tak by łatwiej było wałkować ciasto. Rozwałkuj je cienko starając się zachować okrągły kształt formy do tarty. Rozwałkowane ciasto przyłóż do formy, dopasuj je i nożem odetnij ewentualny nadmiar ciasta. Możesz włożyć je do woreczka i schować w zamrażalniku by wykorzystać je następnym razem. Za pomocą widelca nakłuj spód by odpowietrzyć go w trakcie pieczenia. Na cieście połóż także coś ciężkiego na przykład ziarna fasoli lub grochu tak by ciasto nie rosło w trakcie pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut do zarumienienia. Na ostatnie dwie-trzy minuty możesz zdjąć fasolę z ciasta by spód także się zarumienił. Zdejmuj je uważnie za pomocą rękawicy lub na przykład łyżki, ponieważ fasola będzie gorąca. Gdy ostatecznie wyjmiesz ciasto pozostaw je do ostygnięcia.

Przygotowanie kremu:

Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Białka pozostaw do wykorzystania w innym przepisie, a do żółtek dodaj cukier. 400ml z przygotowanego mleka zacznij podgrzewać na wolnym ogniu, a 100ml pozostaw na później. W trakcie podgrzewania mleka zacznij miksować żółtka z cukrem aż do momentu uzyskania kogla mogla wówczas dodaj mleko i skrobię kukurydzianą. Kontynuuj miksowanie do połączenia się wszystkich składników. Gdy mleko zacznie wrzeć wolnym strumieniem zacznij wlewać krem i gotuj całość na wolnym ogniu mieszając bez przerwy do zgęstnienia masy.

Składanie tarty i finalne zapiekanie:

Gotowy krem wylej na ostudzony spód. Na wierzchu układaj pokrojone w plastry jabłka. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz do czasu aż jabłka będą miękkie. Smacznego

Jeśli spodobała Ci się tarta de manzana sprawdź także inne moje wpisy z przepisami na ciasta

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »