Tarta z kremem czekoladowym i gruszkami

Tarta z kremem czekoladowym i gruszkami to świetny pomysł na ciasto, gdy powoli kończy się lato, a zaczyna jesień. Wówczas zmienia się i kuchnia, a co za tym idzie także desery. Pojawiają się jabłka czy gruszki i stąd właśnie tarta z kremem czekoladowym i gruszkami, które to połączenie doprawdy uwielbiam.

Składniki:

Na ciasto:

  • 250g mąki pszennej + mąką do podsypania blatu lub stolnicy.
  • 125g masła
  • łyżka wody
  • 100g cukru pudru
  • żółtko

Na krem czekoladowy:

  • 200g gorzkiej czekolady + ewentualnie nieco dodatkowej czekolady do starcia i posypania ciasta po upieczeniu
  • 100ml mleka
  • łyżka słodkiej śmietanki
  • 3 jajka
  • 80g cukru

Dodatkowo:

  • 4-5 miękkich gruszek

Tarta z kremem czekoladowym i gruszkami, przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:

Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier puder. Wymieszaj suche składniki. Oddziel żółtko od białka i odłóż je do miseczki. Białko także odłóż do naczynia, lecz musisz wykorzystać je przy innym daniu. Do żółtka dodaj łyżkę wody i roztrzep. Usyp kopiec z mąki tak by po środku była dziura. Pokrój masło na kostki i wrzuć je do środka. Zagniataj tak by połączyć mąkę z masłem i uzyskać kruchą strukturę. Wtedy wlej roztrzepane żółtko z wodą i ponownie zagnieć ciasto. Owiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Po tym czasie wysyp na blat lub stolnicę nieco mąki tak by łatwiej było wałkować ciasto. Rozwałkuj je cienko starając się zachować okrągły kształt formy do tarty. Rozwałkowane ciasto przyłóż do formy, dopasuj je i nożem odetnij ewentualny nadmiar ciasta. Możesz włożyć je do woreczka i schować w zamrażalniku by wykorzystać je następnym razem. Za pomocą widelca nakłuj spód by odpowietrzyć go w trakcie pieczenia. Na cieście połóż także coś ciężkiego na przykład ziarna fasoli lub grochu tak by ciasto nie rosło w trakcie pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut tak by podpiec jedynie spód zarumienienia. Na ostatnie dwie-trzy minuty możesz zdjąć fasolę z ciasta by spód także się zarumienił. Zdejmuj je uważnie za pomocą rękawicy lub na przykład łyżki, ponieważ fasola będzie gorąca. Gdy ostatecznie wyjmiesz ciasto pozostaw je do ostygnięcia.

Przygotowanie kremu czekoladowego i składanie ciasta:

Czekoladę połam na kostki, umieść w rondlu, a następnie rozpuść. Gdy stanie się płynna dodaj mleko, wymieszaj całość dokładnie i pozostaw do ostygnięcia. Do innej miski wbij jajka i roztrzep je widelcem wraz z łyżką śmietanki i cukrem. Gdy rozpuszczona czekolada ostygnie dodaj ją do niej masę jajeczną i dokładnie wymieszaj obie części kremu ze sobą. Po dokładnym wymieszaniu wylej krem czekoladowy na ostygnięty kruchy spód. Następnie obierz gruszki i przekrój je na pół. Wytnij ich gniazda nasienne i ułóż je brzuszkami do góry lekko wciskając je w krem czekoladowy.

Zapiekanie z kremem:

Tak przygotowaną tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza na około 30 minuty by zapiec ją z kremem czekoladowym i gruszkami. Gdy nieco ostygnie po wyjęciu jej z piekarnika możesz posypać ją tartą gorzką czekoladą. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się tarta z kremem czekoladowym i gruszkami to sprawdź inne moje przepisy na ciasta.

By być na bieżąco zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »