Tarta z kremem mascarpone i truskawkami

Tarta z kremem mascarpone i truskawkami to pyszna propozycja na ciasto w sezonie truskawkowym. Upieczone kruche ciasto przykrywa się masą na bazie bitej śmietany i włoskiego serka mascarpone, a na wierzchu układa się sporą porcję świeżych truskawek. Osobiście dla mnie jak na miłośnika tart przystało jest to jedno z ulubionych ciast.

Składniki:

Na ciasto:

  • 250g mąki pszennej + mąką do podsypania blatu lub stolnicy.
  • 125g masła
  • łyżka wody
  • 100g cukru pudru
  • żółtko

Na krem mascarpone:

  • 400ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 400g mascarpone
  • łyżeczka cukru pudru

Dodatkowo:

  • 400g truskawek

Tarta z kremem mascarpone i truskawkami, przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:

Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier puder. Wymieszaj suche składniki. Oddziel żółtko od białka i odłóż je do miseczki. Białko także odłóż do naczynia, lecz musisz wykorzystać je przy innym daniu. Do żółtka dodaj łyżkę wody i roztrzep. Usyp kopiec z mąki tak by po środku była dziura. Pokrój masło na kostki i wrzuć je do środka. Zagniataj tak by połączyć mąkę z masłem i uzyskać kruchą strukturę. Wtedy wlej roztrzepane żółtko z wodą i ponownie zagnieć ciasto. Owiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Po tym czasie wysyp na blat lub stolnicę nieco mąki tak by łatwiej było wałkować ciasto. Rozwałkuj je cienko starając się zachować okrągły kształt formy do tarty. Rozwałkowane ciasto przyłóż do formy, dopasuj je i nożem odetnij ewentualny nadmiar ciasta. Możesz włożyć je do woreczka i schować w zamrażalniku by wykorzystać je następnym razem. Za pomocą widelca nakłuj spód by odpowietrzyć go w trakcie pieczenia. Na cieście połóż także coś ciężkiego na przykład ziarna fasoli lub grochu tak by ciasto nie rosło w trakcie pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut do zarumienienia. Na ostatnie dwie-trzy minuty możesz zdjąć fasolę z ciasta by spód także się zarumienił. Zdejmuj je uważnie za pomocą rękawicy lub na przykład łyżki, ponieważ fasola będzie gorąca. Gdy ostatecznie wyjmiesz ciasto pozostaw je do ostygnięcia.

Przygotowanie kremu mascarpone i składanie ciasta:

Dobrze schłodzoną śmietankę wlej do miski. Ubij ją z łyżeczką cukru pudru tak by powstała bita śmietana. Jeśli będzie gotowa w drugim naczyniu ubij też mascarpone tak by serek się napuszył. Następnie wymieszaj bitą śmietanę masą mascarpone.

Obierz truskawki z szypułek. Następnie dokładnie je umyj i osusz. Wyłóż je na przygotowane ciasto ozdabiając je według swoich upodobań. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się tarta z kremem mascarpone i truskawkami sprawdź inne moje przepisy na ciasta.

By być na bieżąco zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »