Tarta z kremem z białej czekolady i malinami

Tarta z kremem z białej czekolady i malinami to zdecydowanie jeden z moich ulubionych letnich deserów. Zawsze jest to jedna z pierwszych rzeczy jakie przyrządzam ze świeżych malin. Słodki krem na bazie śmietanki i białej czekolady świetnie komponuje się z lekką kwasowością owoców, a całość dopełnia moje ukochane kruche ciasto. Jeśli także lubicie takie smaki to nawet się nie zastanawiajcie tylko zakasujcie rękawy do pracy i rozgrzewajcie swoje piekarniki.

Składniki:

Na ciasto:

  • 250g mąki pszennej + mąką do podsypania blatu lub stolnicy.
  • 125g masła
  • łyżka wody
  • 100g cukru pudru
  • żółtko

Na krem z białej czekolady:

  • 400ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 150g białej czekolady
  • łyżka masła

Dodatkowo:

  • 400g malin

Tarta z kremem z białej czekolady i malinami, przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:

Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier puder. Wymieszaj suche składniki. Oddziel żółtko od białka i odłóż je do miseczki. Białko także odłóż do naczynia, lecz musisz wykorzystać je przy innym daniu. Do żółtka dodaj łyżkę wody i roztrzep. Usyp kopiec z mąki tak by po środku była dziura. Pokrój masło na kostki i wrzuć je do środka. Zagniataj tak by połączyć mąkę z masłem i uzyskać kruchą strukturę. Wtedy wlej roztrzepane żółtko z wodą i ponownie zagnieć ciasto. Owiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Po tym czasie wysyp na blat lub stolnicę nieco mąki tak by łatwiej było wałkować ciasto. Rozwałkuj je cienko starając się zachować okrągły kształt formy do tarty. Rozwałkowane ciasto przyłóż do formy, dopasuj je i nożem odetnij ewentualny nadmiar ciasta. Możesz włożyć je do woreczka i schować w zamrażalniku by wykorzystać je następnym razem. Za pomocą widelca nakłuj spód by odpowietrzyć go w trakcie pieczenia. Na cieście połóż także coś ciężkiego na przykład ziarna fasoli lub grochu tak by ciasto nie rosło w trakcie pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut do zarumienienia. Na ostatnie dwie-trzy minuty możesz zdjąć fasolę z ciasta by spód także się zarumienił. Zdejmuj je uważnie za pomocą rękawicy lub na przykład łyżki, ponieważ fasola będzie gorąca. Gdy ostatecznie wyjmiesz ciasto pozostaw je do ostygnięcia.

Przygotowanie kremu z białej czekolady i składanie ciasta:

Wszystkie składniki kremu umieść w rondlu i zacznij je podgrzewać. Gdy zacznie wrzeć ustaw moc palnika na małą i gotuj śmietankę z białą czekoladą przez kilka minut. W tym czasie sos nieco się zredukuje i zgęstnieje. Po kilku minutach wlej go na ostygnięty spód. Gdy nieco się ostudzi wstaw ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc tak by dobrze zastygło. Na koniec wyłóż na nie maliny i ozdób je według upodobania. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się tarta z kremem mascarpone i truskawkami sprawdź inne moje przepisy na ciasta.

By być na bieżąco zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »