Dziś zdecydowanie można mi zazdrościć. W końcu jem tartę czyli jedno z moich ulubionych dań pod niemal każdą postacią, ale tym razem ważne jest jaką tartę! Dostawa świeżych, cudownie pachnących kurek prosto z lasu zmusiła mnie (chociaż nie protestowałem) do zrobienia tego cudownego placka właśnie z nimi. Efekty cudowne, zapraszam zatem do zapoznania się z przepisem.

Składniki:

Ciasto:

  • 250g mąki pszennej + mąką do podsypania blatu lub stolnicy.
  • 125g masła
  • łyżka wody
  • łyżeczka soli
  • żółtko


Farsz:

  • 3 jajka
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • cebula
  • 200g kurek
  • 3 łyżki masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie ciasta:  Przesiej mąkę do miski. Dodaj łyżeczkę soli. Wymieszaj suche składniki. Oddziel żółtko od białka i odłóż je do miseczki. Białko także odłóż do naczynia, lecz musisz wykorzystać je przy innym daniu. Do żółtka dodaj łyżkę wody i roztrzep. Usyp kopiec z mąki tak by po środku była dziura. Pokrój masło na kostki i wrzuć je do środka. Zagniataj tak by połączyć mąkę z masłem i uzyskać kruchą strukturę. Wtedy wlej roztrzepane żółtko z wodą i ponownie zagnieć ciasto. Owiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wysyp na blat lub stolnicę nieco mąki tak by łatwiej było wałkować ciasto. Rozwałkuj je cienko starając się zachować okrągły kształt formy do tarty. Rozwałkowane ciasto przyłóż do formy, dopasuj je i nożem odetnij ewentualny nadmiar ciasta. Możesz włożyć je do woreczka i schować w zamrażalniku by wykorzystać je następnym razem. Za pomocą widelca nakłuj spód by odpowietrzyć go w trakcie pieczenia. Na cieście połóż także coś ciężkiego na przykład ziarna fasoli lub grochu tak by ciasto nie rosło w trakcie pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut do zarumienienia. Na ostatnie dwie-trzy minuty możesz zdjąć fasolę z ciasta by spód także się zarumienił. Zdejmuj je uważnie za pomocą rękawicy lub na przykład łyżki, ponieważ fasola będzie gorąca. Gdy ostatecznie wyjmiesz ciasto pozostaw je do ostygnięcia.

Przygotowanie farszu:  Gdy ciasto jest w piekarniku warto przygotować farsz. Oczyść kurki płucząc je w wodzie. Pozostaw do ocieknięcia. Obierz i drobno posiekaj cebule. Na patelni rozpuść masło i wrzuć na nią cebulę. Podsmaż ją do zarumienienia. Po tym czasie dodaj kurki i duś je przez około 15-20 minut. W międzyczasie do miski wbij jajka, dodaj śmietanę i przyprawy, a całość dokładnie wymieszaj trzepaczką. Gdy kurki będą gotowe, a spód wystygnie przełóż je na niego i zalej masą śmietanowo-jajeczną. Ponownie wstaw tarte do piekarnika na około 20 minut.

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »