Tarta z zapiekanym kremem czekoladowym na kruchym orzechowym spodzie

Ci z Państwa, którzy regularnie śledzicie mojego bloga z pewnością zauważyliście, że jestem miłośnikiem tart. Jako, że zostałem poproszony o zrobienie ciasta to trafiła się okazja, by zrobić właśnie tartę. Tym razem na kruchym spodzie z dodatkiem posiekanych niemal na mąkę orzechów laskowych i zapiekanym kremem czekoladowym. Gwarantuję, że przygotowanie jej to najlepsze co możecie Państwo dzisiaj zrobić.

Składniki:

Ciasto:

  • 200g mąki pszennej + mąką do podsypania blatu lub stolnicy.
  • 100g orzechów laskowych
  • 125g masła
  • Łyżka wody
  • szczypta soli
  • 100g cukru pudru
  • Żółtko

Krem:

  • 150g czekolady deserowej, najlepiej o zawartości 70% kakao
  • 250ml śmietanki kremówki
  • 4 jajka

Przygotowanie ciasta: Orzechy przesiekaj bardzo drobno, niemal na mąkę i wrzuć je do miski. Przesiej do nich mąkę. Dodaj szczyptę soli i cukier puder. Wymieszaj suche składniki. Oddziel żółtko od białka i odłóż je do miseczki. Białko także odłóż do naczynia, lecz musisz wykorzystać je przy innym daniu. Do żółtka dodaj łyżkę wody i roztrzep. Usyp kopiec z mąki tak by po środku była dziura. Pokrój masło na kostki i wrzuć je do środka. Zagniataj tak by połączyć mąkę z masłem i uzyskać kruchą strukturę. Wtedy wlej roztrzepane żółtko z wodą i ponownie zagnieć ciasto. Owiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wysyp na blat lub stolnicę nieco mąki tak by łatwiej było wałkować ciasto. Rozwałkuj je cienko starając się zachować okrągły kształt formy do tarty. Rozwałkowane ciasto przyłóż do formy, dopasuj je i nożem odetnij ewentualny nadmiar ciasta. Możesz włożyć je do woreczka i schować w zamrażalniku by wykorzystać je następnym razem. Za pomocą widelca nakłuj spód by odpowietrzyć go w trakcie pieczenia. Na cieście połóż także coś ciężkiego na przykład ziarna fasoli lub grochu tak by ciasto nie rosło w trakcie pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut do zarumienienia. Na ostatnie dwie-trzy minuty możesz zdjąć fasolę z ciasta by spód także się zarumienił. Zdejmuj je uważnie za pomocą rękawicy lub na przykład łyżki, ponieważ fasola będzie gorąca. Gdy ostatecznie wyjmiesz ciasto pozostaw je do ostygnięcia.

Przygotowanie nadzienia: Czekoladę połam na kostki lub drobno pokrój. Śmietankę wlej do rondelka, dodaj tam połamaną czekoladę i podgrzewaj razem na wolnym ogniu do rozpuszczenia czekolady. W międzyczasie rozbij i ubij jajka. Gdy cała czekolada się rozpuści ubite jajka przelej do powstałej masy i podgrzewaj całość na minimalnym ogniu nie dopuszczając do wrzenia i co chwilę mieszając do zgęstnienia masy. Gdy stężeje wylej ją na wystudzony spód i zapiekaj jeszcze przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Gdy wystygnie udekoruj ją orzechami. Smacznego!

Dodaj komentarz

Translate »