Dziś zapraszam na tarte al d’jote czyli tarte z burakiem liściastym. Je się ją w Belgii i północnej części Francji. W odróżnieniu od większości tart nie przygotowuje się jej ani z kruchego, ani z francuskiego ciasta, a z drożdżowego. Nadzienie przygotowuje się poprzez wymieszanie posiekanego sera (W oryginale ser Boulette, który nie jest dostępny w Polsce. Można jednak wykorzystać inny ser, który będzie się dobrze topił.) z posiekanymi liśćmi buraka liściastego oraz innymi dodatkami. Na południu Francji, w Prowansji występuje podobny placek nadziewany burakiem liściastym. Nazywa się Tourte de Blettes, nie jest on jednak z ciasta drożdżowego oraz nadzienie przykryte jest ciastem także z wierzchu.


Składniki:
Ciasto:
200g mąki pszennej
10g świeżych drożdży
60g masła
30ml mleka
szczypta soli
Nadzienie:
200g dobrze topiącego się sera (w oryginale jest to ser Boulette, ze względu na słabą dostępność w Polsce można zamienić)
200g liści buraka liściastego
cebula
2 ząbki czosnku
mały pęczek pietruszki
jajko
szczypta soli
szczypta pieprzu
30g masła
Przygotowanie tarte al d’jote:
Przygotowanie ciasta:
Masło roztop w rondelku i odstaw je do ostygnięcia. Mąkę przesiej do miski. Wsyp sól. W innym naczyniu w mleku rozmieszaj pokruszone drożdże. Odstaw mieszankę na 5-10 minut. Następnie po tym czasie do mąki z solą wlej zaczyn drożdżowy, ostudzone roztopione masło i wbij jajko. Wymieszaj całość, a następnie zagnieć na gładkie jednolite ciasto. Odstaw je na około 40 minut do wyrośnięcia.
Przygotowanie nadzienia:
Liście buraka liściastego i pęczek pietruszki opłukaj, a następnie je osusz. Posiekaj je drobno i odstaw na bok. Wówczas obierz cebulę i czosnek, posiekaj je w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzej masło. Gdy się roztopi wrzuć je i zeszklij. Następnie dodaj buraka liściastego i pietruszkę. Podsmażaj całość do czasu aż liście puszczą sok, a on wyparuje. Wówczas odstaw całość do ostygnięcia. W międzyczasie pokrój ser w kostkę. Gdy nadzienie przestygnie wymieszaj je z serem i rozbitym rozkłóconym jajkiem.
Pieczenie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na okrągły placek i ułóż je na formie do tarty. Jeśli część ciasta wystaje poza formę możesz ją odciąć. Na ciasto wyłóż nadzienie. Tak przygotowaną tarte al d’jote wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut. Smacznego!