Tarte de Amendoa, portugalska tarta migdałowa

Dziś portugalskie słodkości. Zresztą to jedne z moich ulubionych słodkości z tego kraju i wiedziałem, że prędzej czy później muszę wstawić przepis na to ciasto. Tarte de Amendoa to nic innego jak portugalska wersja tarty do której do ciastka dodaje się nieco mąki migdałowej lub zmielonych płatków migdałów, a nadzienie to zapieczona masa powstała najpierw przez gotowanie migdałów w mleku z masłem i cukrem. Brzmi słodko i takie właśnie jest, ale doprawdy warto spróbować tej tarty.

Składniki:

Ciasto:

  • 125g mąki pszennej
  • 75g cukru pudru
  • 50g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów
  • 125g masła
  • Łyżka wody
  • szczypta soli
  • Żółtko

Nadzienie:

  • 70ml mleka
  • 100g cukru
  • 100g masła
  • 125g płatków migdałów

Przygotowanie Tarte de Amendoa:

Przygotowanie ciasta:

Jeśli nie masz mąki migdałowej zmiel 50g migdałów lub płatków. Jeśli masz taką mąkę pomiń ten krok. Mąkę pszenną przesiej do miski. Przesiej także mąkę migdałową lub wsyp mielone migdały. Dodaj szczyptę soli i cukier puder. Wymieszaj suche składniki. Oddziel żółtko od białka i wbij je do miseczki. Białko także odłóż do naczynia, lecz musisz wykorzystać je przy innym daniu. Do żółtka dodaj łyżkę wody i roztrzep. Usyp kopiec z mąki tak by po środku była dziura. Pokrój masło na kostki i wrzuć je do środka. Zagniataj tak by połączyć mąkę z masłem i uzyskać kruchą strukturę. Wtedy wlej roztrzepane żółtko z wodą i ponownie zagnieć ciasto. Owiń je w folię spożywczą i odłóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Pieczenie ciasta:

Po tym czasie wysyp na blat lub stolnicę nieco mąki tak by łatwiej było wałkować ciasto. Rozwałkuj je cienko starając się zachować okrągły kształt formy do tarty. Rozwałkowane ciasto przyłóż do formy, dopasuj je i nożem odetnij ewentualny nadmiar ciasta. Możesz włożyć je do woreczka i schować w zamrażalniku by wykorzystać je następnym razem. Za pomocą widelca nakłuj spód by odpowietrzyć go w trakcie pieczenia. Na cieście połóż także coś ciężkiego na przykład ziarna fasoli lub grochu tak by ciasto nie rosło w trakcie pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut do zarumienienia. Na ostatnie dwie-trzy minuty możesz zdjąć fasolę z ciasta by spód także się zarumienił. Zdejmuj je uważnie za pomocą rękawicy lub na przykład łyżki, ponieważ fasola będzie gorąca. Gdy ostatecznie wyjmiesz ciasto pozostaw je do ostygnięcia.

Przygotowanie nadzienia i zapiekanie:

W trakcie stygnięcia spodu przygotuj migdałowe nadzienie. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło oraz wsyp cukier i płatki migdałów. Podgrzewaj na średniej mocy palnika aż cukier i masło się rozpuszczą, cały czas mieszając. W międzyczasie masa powoli będzie się zagęszczać. Po rozpuszczeniu zmniejsz moc palnika do minimum i doprowadź do wrzenia. Wówczas gotuj jeszcze przez 3-4 minuty na minimalnej mocy. Następnie przelej masę na wystudzony spód ciasta. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150-150 stopni i zapiekaj przez około 25-30 minut. Po tym czasie wyjmij ją z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Smacznego!

Zapraszam Cię do całej sekcji z ciastami. Z pewnością coś Ci się spodoba!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »