Tempeh orek to tradycyjna indonezyjska przekąska przygotowana z tempehu smażonego w słodko-pikantnym sosie. Jako, że jest to pierwszy wpis na stronie dotyczący tego pysznego jawajskiego przysmaku to najpierw krótko wyjaśnię czym w ogóle jest tempeh. To tradycyjny indonezyjski produkt sojowy wytwarzany z ziaren soi, które najpierw są moczone, a następnie gotowane ze składnikiem zakwaszającym by później poddać je procesom fermentacji przy pomocą pleśni Rhizopus oligosporus. Tak przygotowane ziarna soi przybierają formę sklejonych bloków, które kroi się i sprzedaje by wykorzystywać je do indonezyjskich przysmaków takich jak właśnie tempeh orek. By przygotować najpierw kroi się blok tempehu w plastry lub kostkę, a następnie smaży go na oleju. Gdy jest zarumieniony i chrupiący zdejmuje się go z patelni by przygotować sos. Gdy on także jest gotowy tempeh ponownie umieszcza się na patelni i miesza w pysznym, aromatycznym sosie.

Składniki:
- 250g tempehu
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- ostra zielona papryczka
- 2 łyżki kecap manis (indonezyjskiego słodkiego sosu sojowego)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki oleju
Tempeh orek, przygotowanie:
Tempeh pokrój w kostkę lub plastry. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Gdy nabierze temperatury wrzuć pokrojony tempeh i smaż go do zarumieniania z każdej ze stron. Gdy będzie gotowy zdejmij go z patelni na talerz i przygotuj sos.
Obierz czosnek oraz szalotki i drobno je posiekaj. Umyj ostrą papryczkę, przekrój ją na pół by wykroić jej gniazdo nasienne. Następnie pokrój ją na małe kawałki. W patelni rozgrzej drugą łyżkę oleju. Gdy nabierze temperatury wrzuć czosnek i szalotki i podsmażaj je do zeszklenia. Następnie dodaj papryczkę i smaż całość mieszając jeszcze przez pół minuty. Po tym czasie dodaj tempeh, przyprawy i kecap manis. Smaż całość przez minutę lub dwie mieszając tak by tempeh okleił się powstałym sosem. Jeśli sosu było nieco zbyt mało to w trakcie mieszania dodaj łyżeczkę wody. Smacznego!