Dzisiejszy wpis dedykuję miłośnikom kuchni z półwyspu apenińskiego. Timballo di pasta to nic innego jak zapiekanka makaronowa. Nie ma na nią jednego określonego przepisu ani także jedynego słusznego sposoby wykonania. Zazwyczaj zapieka się je w warstwowej postaci ułożonych w naczyniu żaroodpornym, ale spotykałem się także z takimi, które zamknięte były w cieście i myślę, że w przyszłości taka wersja także się tu pojawi. Tym razem postawiłem jednak na beszamel, sos pomidorowy i klopsiki. Jeśli macie ochotę na takie danie to zapraszam w głąb wpisu po przepis.

Składnik na timballo di pasta:
Klopsiki:
- 200g mielonej wieprzowiny
- 200g mielonej wołowiny
- jajko
- 50g parmezanu
- 2-3 kromki suchego pszennego pieczywa (może być też jedną bułka)
- 5 łyżek mleka
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- oliwa
Sos pomidorowy:
- 1kg pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- łyżeczka oregano
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- oliwa
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 3 szklanki mleka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
Dodatki:
- 20g masła
- 100g parmezanu
- 200g mozzarelli
- 400g makaronu np. penne
- opcjonalnie kilka listków bazylii na wierzch
Przygotowanie:
Przygotowanie klopsików:
Suche pieczywo pokrusz i umieść w misce. Wlej do niego mleko i odstaw na 10 minut. Po tym czasie dodaj oba rodzaje mielonego mięsa, jajko, tarty parmezan i przyprawy. Wymieszaj całość na jednolitą masę. Po chwili uformuj z niej kilka niezbyt dużych klopsików. Na patelni rozgrzej nieco oliwy. Gdy nabierze temperatury przesmaż na niej klopsiki by zarumieniły się z każdej strony.
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Skórki pomidorów ponacinaj. Następnie sparz pomidory wrzątkiem. Obierz je ze skóry. Następnie pokrój je w kostkę. Odłóż je na bok i zajmij się czosnkiem i cebulą. Obierz je i posiekaj drobno. W patelni rozgrzej oliwę. Gdy się rozgrzeje wrzuć na nią cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dodaj pomidory i przyprawy. Duś całość do momentu aż pomidory się zredukują do postaci gęstego sosu.
Przygotowanie makaronu:
Do garnka wlej około 2 litry wody. Posól ją i zacznij gotować. Gdy zacznie wrzeć wrzuć makaron i gotuj go do poziomu nieco przed al dente. Mniej więcej minutę-dwie przed tym jak gotowałoby się go normalnie. Reszta dojdzie podczas zapiekania.
Przygotowanie beszamelu:
Podgrzej mleko w rondelku do około 40-50 stopni. W międzyczasie w drugim rondelku lub na patelni należy roztopić masło na minimalnej mocy palnika i łyżka po łyżce dodawaj mąkę cały czas mieszając. Ewentualne grudki rozetrzyj. Następnie dodaj mleko i przyprawy. Wówczas zwiększ moc palnika mniej więcej do połowy i mieszaj całość. Gotuj do czasu zredukowania całości mniej więcej do gęstości śmietany kremówki. Co ważne nie zraź się do rzadkiej konsystencji zaraz po wlaniu mleka i nie dodawaj więcej mąki.
Składanie i pieczenie timballo di pasta:
Naczynie żaroodporne wysmaruj połową przygotowanego sosu beszamelowego. W międzyczasie zacznij rozgrzewać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na niego wyłóż połowę ugotowanego makaronu i połowę sosu pomidorowego. Na kolejną warstwę ułóż połowę klopsików i połowę mozzarelli (tartej lub pokrojonej w kostkę). Następnie wyłóż drugą porcję makaronu i sosu pomidorowego, mozzarelli i klopsików. Na wierzch wylej pozostały beszamel. Na nim połóż cienkie plasterki masła i posyp grubo tartym (najlepiej w płatki) parmezanem. Tak przygotowane timballo di pasta wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 35-40 minut. Przed podaniem pozostaw danie do wystygnięcia by łatwiej było je pokroić.