Timballo di pasta z beszamelem, sosem pomidorowym i klopsikami

Dzisiejszy wpis dedykuję miłośnikom kuchni z półwyspu apenińskiego. Timballo di pasta to nic innego jak zapiekanka makaronowa. Nie ma na nią jednego określonego przepisu ani także jedynego słusznego sposoby wykonania. Zazwyczaj zapieka się je w warstwowej postaci ułożonych w naczyniu żaroodpornym, ale spotykałem się także z takimi, które zamknięte były w cieście i myślę, że w przyszłości taka wersja także się tu pojawi. Tym razem postawiłem jednak na beszamel, sos pomidorowy i klopsiki. Jeśli macie ochotę na takie danie to zapraszam w głąb wpisu po przepis.

Timballo di pasta

Składnik na timballo di pasta:

Klopsiki:

  • 200g mielonej wieprzowiny
  • 200g mielonej wołowiny
  • jajko
  • 50g parmezanu
  • 2-3 kromki suchego pszennego pieczywa (może być też jedną bułka)
  • 5 łyżek mleka
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • oliwa

Sos pomidorowy:

  • 1kg pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • łyżeczka oregano
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • oliwa

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

Dodatki:

  • 20g masła
  • 100g parmezanu
  • 200g mozzarelli
  • 400g makaronu np. penne
  • opcjonalnie kilka listków bazylii na wierzch

Przygotowanie:

Przygotowanie klopsików:

Suche pieczywo pokrusz i umieść w misce. Wlej do niego mleko i odstaw na 10 minut. Po tym czasie dodaj oba rodzaje mielonego mięsa, jajko, tarty parmezan i przyprawy. Wymieszaj całość na jednolitą masę. Po chwili uformuj z niej kilka niezbyt dużych klopsików. Na patelni rozgrzej nieco oliwy. Gdy nabierze temperatury przesmaż na niej klopsiki by zarumieniły się z każdej strony.

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Skórki pomidorów ponacinaj. Następnie sparz pomidory wrzątkiem. Obierz je ze skóry. Następnie pokrój je w kostkę. Odłóż je na bok i zajmij się czosnkiem i cebulą. Obierz je i posiekaj drobno. W patelni rozgrzej oliwę. Gdy się rozgrzeje wrzuć na nią cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dodaj pomidory i przyprawy. Duś całość do momentu aż pomidory się zredukują do postaci gęstego sosu.

Przygotowanie makaronu:

Do garnka wlej około 2 litry wody. Posól ją i zacznij gotować. Gdy zacznie wrzeć wrzuć makaron i gotuj go do poziomu nieco przed al dente. Mniej więcej minutę-dwie przed tym jak gotowałoby się go normalnie. Reszta dojdzie podczas zapiekania.

Przygotowanie beszamelu:

Podgrzej mleko w rondelku do około 40-50 stopni. W międzyczasie w drugim rondelku lub na patelni należy roztopić masło na minimalnej mocy palnika i łyżka po łyżce dodawaj mąkę cały czas mieszając. Ewentualne grudki rozetrzyj. Następnie dodaj mleko i przyprawy. Wówczas zwiększ moc palnika mniej więcej do połowy i mieszaj całość. Gotuj do czasu zredukowania całości mniej więcej do gęstości śmietany kremówki. Co ważne nie zraź się do rzadkiej konsystencji zaraz po wlaniu mleka i nie dodawaj więcej mąki.

Składanie i pieczenie timballo di pasta:

Naczynie żaroodporne wysmaruj połową przygotowanego sosu beszamelowego. W międzyczasie zacznij rozgrzewać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na niego wyłóż połowę ugotowanego makaronu i połowę sosu pomidorowego. Na kolejną warstwę ułóż połowę klopsików i połowę mozzarelli (tartej lub pokrojonej w kostkę). Następnie wyłóż drugą porcję makaronu i sosu pomidorowego, mozzarelli i klopsików. Na wierzch wylej pozostały beszamel. Na nim połóż cienkie plasterki masła i posyp grubo tartym (najlepiej w płatki) parmezanem. Tak przygotowane timballo di pasta wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 35-40 minut. Przed podaniem pozostaw danie do wystygnięcia by łatwiej było je pokroić.

Jeśli spodobało Ci się timballo di pasta zapraszam Cię do sprawdzenia innych przepisów na dania z makaronem.

By być na bieżąco zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »