Z okazji zbliżającej się majówki postanowiłem wstawić tu jakieś danie z grilla. Nie chciałem jednak by było to coś co jest powszechnie znane i wtedy przypomniałem sobie o Satay. Jest to danie pochodzące z Indonezji i Malezji, a z czasem nabrało popularności także w Tajlandii. Satay przygotować można z kurczaka, wieprzowiny, ryb i innych gatunków mięsa, ale także w wersjach wege z tempehu czy tak jak ja tym razem z tofu. Gotowe „szaszłyki” podaje się z dodatkiem niezwykle aromatycznego sosu orzechowego.

Składniki: (na około 8 szaszłyków)

Na tofu satay:

  • 400g tofu
  • 100ml mleczka kokosowego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżka ziaren kolendry
  • łyżka ziaren kminu rzymskiego
  • łyżeczka posiekanej łodygi trawy cytrynowej
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego
  • łyżeczka tartego galangalu

Na sos orzechowy:

  • 120g orzeszków ziemnych
  • 200ml mleczka kokosowego
  • liść limonki kaffir
  • szalotka
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżka ziaren kolendry
  • łyżka ziaren kminu rzymskiego
  • papryczka chilli

Przygotowanie tofu satay:

Przygotowanie sosu orzechowego:

Umyj papryczkę chilli. Następnie przekrój ją na pół, odetnij jej ogonek i wytnij gniazdo nasienne. Gdy to zrobisz posiekaj ją bardzo drobno. Następnie orzechy, kolendrę, kmin rzymski i liść limonki kaffir rozetrzyj w moździerzu. Obierz szalotkę i ząbek czosnku. Posiekaj je bardzo drobno. Wszystkie dotychczasowe składniki wymieszaj ze sobą dodając jeszcze sos sojowy i cukier trzcinowy. Powstałą mieszankę umieść na suchej patelni i podgrzewaj przez około dwie minuty by przyprażyć całość. Następnie wlej mleczko kokosowe i gotuj całość na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Tak by powstał dość gęsty, aromatyczny sos. Gdy będzie gotowy odstaw go do wystygnięcia.

Przygotowanie tofu satay:

Tofu odsącz na ręczniku papierowym. Następnie pokrój je na kawałki. Najlepiej nieco grubsze tak by dało się je przekłuć pałeczkami do szaszłyków lub wykałaczkami. Do miski wlej mleczko kokosowe. Kolendrę i kmin rzymski utrzyj w moździerzu. Dodaj je z pozostałymi przyprawami do mleczka kokosowego i wymieszaj dokładnie. Następnie w powstałej marynacie umieść tofu i odstaw całość na około pół godziny. Gdy czas minie nabij kawałki tofu na pałeczki do szaszłyków lub wykałaczki. Tak przygotowane szaszłyki smaż na rozgrzanej patelni grillowej przez 5-7 minut na każdą stronę.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis sprawdź inne moje wpisy z daniami kuchni azjatyckich

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »