Dziś zapraszam na chińską przystawkę z tofu. Guo ta dou fu to przepis na tofu, które smaży się obtoczone w skrobii i jajku. Gdy zarumieni się z każdej strony należy zdjąć je z patelni. Wówczas można przyrządza się do niego jeden z sosów (jasny, który jest bardziej popularny i ciemny, na zdjęciach widać obie wersje) w którym finalnie miesza się usmażone tofu. Całość je się solo lub posypując je posiekanym szczypiorkiem lub z miską ryżu. Niekiedy dodaje się także inne dodatki jak grzyby shitake czy pędy bambusa.

Składniki: (na 2 porcje)

Tofu i dodatki:

  • 300g tofu
  • cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • łyżka skrobi z tapioki (można zastąpić ziemniaczaną)
  • olej do smażenia

Ciemna wersja sosu:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sake
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka skrobi z tapioki, ziemniaczanej lub kukurydzianej

Jasna wersja sosu:

  • 2-3 łyżki bulionu
  • 2 łyżki sake
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka skrobi z tapioki, ziemniaczanej lub kukurydzianej

Przygotowanie guo ta dou gu:

Przygotowanie tofu:

Tofu odsącz na ręczniku papierowym. Następnie pokrój je w plastry. Do miski wbij jajko i wymieszaj je z łyżką skrobii. Na patelni rozgrzej nieco oleju. Gdy nabierze temperatury zacznij maczać kawałki tofu w jajku ze skrobią i układaj je na patelni. Smaż je do momentu aż zezłoci się z każdej strony. Mniej więcej po 2-3 minuty na stronę. Jeśli wiesz już, który sos chcesz przygotować to w międzyczasie w misce wymieszaj wszystkie jego składniki oraz obierz czosnek i drobno go posiekaj. To samo z rób z cebulą dymką. Gdy tofu będzie usmażone zdejmij je z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Przygotowanie sosu:

Jeśli pozostało Ci nieco oleju wrzuć na niego posiekaną białą część dymki i czosnek, jeśli nie najpierw rozgrzej dodatkową łyżkę oleju. Zeszklij je. Wówczas przelej wymieszane składniki sosu z miseczki na patelnię. Następnie podgrzewaj całość mieszając bez przerwy do czasu aż sos nieco zgęstnieje. Wówczas ponownie umieść tofu w patelni. Następnie dokładnie wymieszaj je w sosie tak by dokładnie je nim okryć. Gotowe podawaj samo posypując je posiekanym szczypiorkiem lub na misce ryżu. Smacznego!

Jeśli spodobało Ci się guo ta dou fu sprawdź inne wpisy z przepisami na dania kuchni chińskiej!

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »