Dziś zapraszam na chińską przystawkę z tofu. Guo ta dou fu to przepis na tofu, które smaży się obtoczone w skrobii i jajku. Gdy zarumieni się z każdej strony należy zdjąć je z patelni. Wówczas można przyrządza się do niego jeden z sosów (jasny, który jest bardziej popularny i ciemny, moja wersja ze zdjęć jest w ciemnym sosie) w którym finalnie miesza się usmażone tofu. Całość je się solo lub posypując je posiekanym szczypiorkiem lub z miską ryżu. Niekiedy dodaje się także inne dodatki jak grzyby shitake czy pędy bambusa.


Składniki: (na 2 porcje)
Na tofu:
- 300g tofu
- cebula dymka ze szczypiorkiem
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- łyżka skrobii z tapioki (można zastąpić ziemniaczaną)
- olej do smażenia
Na ciemną wersję sosu:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sake
- łyżeczka cukru
- łyżeczka skrobii z tapioki, ziemniaczanej lub kukurydzianej
Na jasna wersję sosu:
- 2-3 łyżki bulionu
- 2 łyżki sake
- łyżeczka cukru
- łyżeczka skrobii z tapioki, ziemniaczanej lub kukurydzianej
Przygotowanie:
Przygotowanie tofu:
Tofu odsącz na ręczniku papierowym. Następnie pokrój je w plastry. Do miski wbij jajko i wymieszaj je z łyżką skrobii. Na patelni rozgrzej nieco oleju. Gdy nabierze temperatury zacznij maczać kawałki tofu w jajku ze skrobią i układaj je na patelni. Smaż je do momentu aż zezłoci się z każdej strony. Mniej więcej po 2-3 minuty na stronę. Jeśli wiesz już, który sos chcesz przygotować to w międzyczasie w misce wymieszaj wszystkie jego składniki oraz obierz czosnek i drobno go posiekaj. To samo z rób z cebulą dymką. Gdy tofu będzie usmażone zdejmij je z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Przygotowanie sosu:
Jeśli pozostało Ci nieco oleju wrzuć na niego posiekaną białą część dymki i czosnek, jeśli nie najpierw rozgrzej dodatkową łyżkę oleju. Zeszklij je. Wówczas przelej wymieszane składniki sosu z miseczki na patelnię. Następnie podgrzewaj całość mieszając bez przerwy do czasu aż sos nieco zgęstnieje. Wówczas ponownie umieść tofu w patelni. Następnie dokładnie wymieszaj je w sosie tak by dokładnie je nim okryć. Gotowe podawaj samo posypując je posiekanym szczypiorkiem lub na misce ryżu. Smacznego!
Jeśli spodobało Ci się guo ta dou fu sprawdź inne wpisy z przepisami na dania kuchni chińskiej!