Dziś wiosenny placek z włoskiej Ligurii. Torta alla Pasqaulina to przepyszne, wytrawne ciasto wypełnione nadzieniem z zieleniny, jajek i ricotty. Wspomnianą zieleniną zazwyczaj jest burak liściasty lub szpinak. Niekiedy dodaje się także jarmuż czy rukolę. Tradycyjnie potrawę tą podaje się w Niedzielę Wielkanocną, ale jeśli macie ochotę to śmiało wypróbujcie tego przepysznego przysmaku także w innym terminie.

Składniki na Torta alla Pasqualina: (na tortownicę 28cm)

Na ciasto:

  • 500g mąki typu 00
  • 300ml wody
  • 30ml oliwy
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 1kg umytej zieleniny (buraka liściowego ewentualnie szpinaku można dodać nieco jarmużu lub rukoli)
  • oliwa
  • 500g ricotty
  • 9 jajek (1 do wymieszania z nadzieniem, a 8 do wbicia i upieczenia)
  • 50g parmezanu lub pecorino (jeśli chcecie uzyskać wersję wege skorzystajcie z zamienników tych serów)
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • starta gałka muszkatołowa lub 2 łyżeczki mielonej
  • garść majeranku
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie Torta alla Pasqualina:

Przygotowanie ciasta:

Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj sól, wodę i oliwę. Wymieszaj całość i zagnieć gładkie jednolite ciasto. Następnie owiń je folią i odstaw do lodówki na około godzinę. W międzyczasie przygotuj nadzienie.

Przygotowanie nadzienia:

Obierz cebule i czosnek i posiekaj je. Na patelni rozgrzej nieco oliwy. Gdy oliwa nieco się rozgrzeje wrzuć pokrojoną posiekaną cebulę po chwili dodaj także czosnek. Zeszklij je. Następnie dodaj zieleninę. Jeśli korzystasz jedynie z buraka liściowego lub szpinaku wrzuć całość od razu, a jeśli korzystasz z domieszki jarmużu lub rukoli pamiętaj, że jarmuż jest gruby i należy umieścić go odpowiednio wcześniej, jednocześnie jeśli korzystasz z rukoli dodaj ją na sam koniec, bo dojdzie momentalnie. Przesmaż zieleninę przez kilka minut, a następnie zdejmij ją z palnika i pozostaw do ostygnięcia. Gdy przestygnie do usmażonej zieleniny wbij jajko, zetrzyj parmezan lub pecorino oraz dodaj ricottę, gałkę muszkatołową, majeranek oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj. Zabierz się za składanie ciasta.

Układanie i pieczenie Torta alla Pasqaulina :

Ciasto podziel na dwie części w stosunku 2/3 do 1/3, ponieważ większa jego część, która będzie spodem musi pokryć także boki tortownicy. Blat lub stolnicę oprósz delikatnie mąką i rozwałkuj dość cienko. Jeśli nie masz tortownicy z powłoką nieprzywierającą nasmaruj ją nieco oliwą. Rozwałkowane ciasto uważnie przenieś na tortownicę. Jeśli nie ułoży się idealnie dotykając bocznych ścianek to nie dociskaj go by go nie porwać tylko delikatnie podnoś krawędzie by je zluzować, a ciasto spadało do ścianek. Następnie wyłóż większość nadzienia. Za pomocą łyżki zrób w nim 8 małych wgłębień zachowując nieco odstępów. Następnie do zrobionych wgłębień wbij jajka. Całość przykryj drugą warstwą nadzienia uważając jednak by nie wylać jajek z zagłębień oraz by nie przebić żółtek. Zacznij rozgrzewać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie rozwałkuj drugą część ciasta i ułóż ją na wierzchu.

Dokładnie sklej oba krańce wokół całego obwodu. Ewentualny nadmiar ciasta zetnij lub zwiń do środka. Delikatnie nakłuj ciasto z wierzchu jednak tak by nie poprzebijać jajek, więc dotykaj jedynie ciasta nie wchodząc widelcem lub nożem głęboko. Gdy piekarnik się rozgrzeje wstaw do niego Torta alla Pasqaulina i piecz je przez 45-50 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia zanim zaczniesz je kroić. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis zapraszam Cię po wpisy z innymi przysmakami kuchni włoskiej.

By być na bieżąco zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »