Jednym z moich ulubionych dyniowych przysmaków bez wątpienia jest Torta di zucca czyli ciasto dyniowe pochodzące z regionu Veneto, którego stolicą jest Wenecja. Robi się je ze słodkiej dyni z której po upieczeniu robi się puree, które następnie łączy się z mąką, mielonymi migdałami i innymi składnikami. Po upieczeniu obficie posypuje się je cukrem pudrem. Gwarantuje, że trudno jest się oderwać.


Składniki: (na tortownicę o średnicy 28cm)
Ciasto:
- 800g dyni najlepiej odmiany deserowej
- 120g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- szczypta soli
- 150g masła w temperaturze pokojowej
- 150g cukru pudru + cukier puder do posypania
- garść migdałów
- kieliszek grappy
- kilka kropel soku z cytryny
- szczypta tartej skórki cytrynowej
- wydrążona laska wanilii
Dodatkowo:
- Opcjonalnie bita śmietana do podania
- Opcjonalnie lody waniliowe do podania
Przygotowanie zacznij od dyni. Przekrój ją na pół. Wydrąż część z nasionami, a następnie umieść dynie w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni Celsjusza. Piecz je tam przez około godzinę aż zmiękną. Po wyjęciu z piekarnika za pomocą łyżki oddziel miąższ od skóry i umieść go w misce. Gdy zdejmiesz tak cały miąższ zmiksuj całość blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Do powstałego puree z dyni dodaj mąkę, proszek do pieczenia, żółtka jajek (białka przydadzą się za chwilę), pokrojone na mniejsze części masło, cukier puder, mielone migdały, kieliszek grappy, kilka kropel soku z cytryny. odrobinę tartej skórki cytrynowej i wydrążoną laskę wanilii. Całość dokładniej wymieszaj. Możesz zrobić to mikserem. Zacznij rozgrzewać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Następnie ubij białka jajek ze szczyptą soli na sztywno. Przełóż je do masy z której powstanie ciasto. Drewnianą łyżką delikatnie wmieszaj białka w masę. Całość przelej do nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ciasto piecz przez około 55 minut w piekarniku rozgrzanym do około 180 stopni Celsjusza. Upieczone wystudź i obficie posyp z wierzchu cukrem pudrem. Podawaj na zimno lub ciepło z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Smacznego!
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!