Tortilla de esparragos to jeden z hiszpańskich sposobów na przygotowanie szparagów. Tortilla to w hiszpańskiej nomenklaturze kulinarnej rodzaj omletu. Zwykle wykonuje się go z większej ilości jajek dzięki czemu jest grubszy niż omlet jaki znamy z naszych domów. Wówczas zazwyczaj dzieli się go na kilka porcji. Tak przygotowane danie może być na przykład świetnym rodzinnym śniadaniem w  sezonie szparagowym.

Składniki: (porcja dla czterech osób)

  • 6  dużych jajek
  • pęczek szparagów
  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta białego pieprzu

Przygotowanie tortilla de esparragos:

Opłukaj i osusz szparagi. Odłam ich zdrewniałe końcówki. Następnie pokrój je w kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Gdy nabierze temperatury wrzuć pokrojone szparagi. Podsmażaj je przez 3-4 minuty co chwilę je mieszając. W międzyczasie   rozbij jajka i wbij je do głębokiej miski. Dodaj sól i biały pieprz. Następnie roztrzep jajka za pomocą trzepaczki do momentu aż będą się pienić. Zdejmij szparagi z patelni i dodaj je do roztrzepanej masy jajecznej, a na patelni ustawionej na minimalnej mocy palnika rozgrzej dodatkową łyżkę oliwy.

Wówczas delikatnie potrząśnij patelnią tak by oliwa rozprowadziła się po całym naczyniu. Gdy mocno się rozgrzeje wylej na nią masę jajeczną ze szparagami. Potrząśnij kilka razy patelnią niech jajka z wierzchu rozlewają się po bokach. Za pomocą łyżki delikatnie oddziel jajka od brzegów patelni. Po mniej więcej 2 minutach smażenia sięgnij po duży talerz lub pokrywkę. Naczynie musi być większe od patelni na której przyrządzasz tortille. Przykrywkę lub duży talerz połóż na patelni. Silniejszą ręką trzymaj patelnię, słabszą naczynie i dociskaj ją do patelni. Szybkim, sprawnym ruchem obróć naczynia tak by tortilla się przekręciła na drugie naczynie. Odstaw patelnię na gaz i delikatnie dłonią lub za pomocą łopatki zsuń ją by ścięła się druga strona. Smaż dosłownie niecałą minutę i przełóż tortillę na talerz. Posyp ją z wierzchu solą morską i gotowe. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się tortilla de esparragos sprawdź inne moje wpisy z przepisami na dania kuchni hiszpańskiej.

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »