Niech żyje klasyka! Pod takim hasłem dziś w mojej kuchni. Trudno bowiem o inne gdy na talerzu leży królik duszony w śmietanie z towarzystwem aksamitnego puree ziemniaczanego. Danie to zwykle przyrządza się w mojej rodzinie w dni świąteczne, ale niedzielny obiad to też dobry pretekst.


Składniki: (na około 4 porcje)
Na królika w musztardzie:
- tusza królika podzielona na części
- sól
- szczypta soli i pieprzu
- 4 łyżki masła klarowanego
- 5 szalotek
- kieliszek białego wina (najlepiej z Burgundii)
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 500ml bulionu
- marchewka
- łyżeczka suszonego tymianku
- garść drobnej natki pietruszki
Na puree ziemniaczane:
- kg surowych ziemniaków
- 50g masła
- 80ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
Dobrze posól królika i odstaw go na pół godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie w głębokiej patelni rozgrzej masło i gdy się roztopi wrzuć na nie królika. Zarumień je z każdej strony. Gdy przyłapie kolor z każdej strony zdejmij go z patelni i podsmaż na niej posiekane szalotki i obrane pokrojoną w talarki marchewkę. Rób to przez 3-4 minuty. Po tym czasie zwiększ ogień i wlej wino. Za pomocą drewnianej łyżki zdrap wszystkie zarumienienia z patelni. Dodaj bulion, tymianek i doprowadź do wrzenia. Części królika ponownie umieść w patelni i wymieszaj je w patelni i zmniejsz moc palnika na minimalną. Duś całość przez 45 minut, a nawet do godziny by mięso było naprawdę miękkie. W tym czasie zajmij się ziemniakami, obierz je. Pokrój je na mniejsze części i wstaw w osolonej wodzie do ugotowania. Gdy ziemniaki się ugotują odcedź je z wody i wstaw je jeszcze na kilka sekund na gaz tak by wyparowały jej ostatnie drobinki. Następnie zdejmij je z gazu i za pomocą praski przeciśnij je dokładnie. W rondelku podgrzej mleko i masło tak by się rozpuściło. Nie dopuść jednak do wrzenia. Dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Gdy masło się rozpuści przelej zawartość rondelka do utłuczonych ziemniaków i dokładnie je wymieszaj. Gdy mięso będzie już miękkie zdejmij je z patelni na talerz. Do pozostałego sosu dodaj śmietankę kremówkę i na dużym gazie zredukuj ilość sosu do nieco ponad połowy dotychczasowej objętości. Z powrotem włóż królika na patelnię by przywrócić mu temperaturę i podawaj razem z puree ziemniaczanym. Całość posyp jeszcze drobną natką pietruszki. Smacznego!
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!