Tradycyjny omlet francuski to jedno z moich ulubionych śniadań. Zresztą ogólnie dania z jajek to moje ulubione śniadania, nieważne czy to jajecznica, frittata, zwykły omlet wiejski czy ten który prezentuje dziś, a więc składany omlet francuski. Jego przygotowanie różni się nieco od przygotowania zwykłego omletu, bowiem od momentu wlania roztrzepanych jajek na patelnię za pomocą dolnej części widelca rozciera się je tak szybko jak tylko możemy. Jednocześnie drugą ręką trzymając rączkę patelni przesuwamy ją po kuchence by jajeczna masa wpływała w miejsca których widelcem zrobiliśmy dziury. Proces ten trwa dosłownie 25-30 sekund, a następnie pochylamy patelnię i zsuwamy omlet na jeden z boków patelni po czym składamy go oboma bokami do środka. Tak przygotowany omlet wychodzi niezwykle puszysty i jest naprawdę uzależniający.

Omlet francuski

Składniki:

  • 4 jajka
  • łyżka masła
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • opcjonalnie odrobina posiekanych ziół (pietruszki, tymianku, estragonu)

Tradycyjny omlet francuski, przygotowanie:

Rozbij jajka i wlej je do miski. Dodaj do nich szczyptę soli, pieprzu i odrobinę posiekanych wcześniej ziół. Za pomocą trzepaczki lub widelca ubij całość do momentu aż jajka będą się pienić. W międzyczasie na patelni rozgrzej masło. Gdy się roztopi i dobrze rozgrzeje przelej masę jajeczną na patelnię i od razu jedną ręką chwyć za rączkę i bardzo szybko poruszaj patelnią po kuchence, a drugą ręką za pomocą dolnej, płaskiej części widelca poruszaj nim szybko po całej średnicy patelni rozrywając jajka. Poruszanie patelnią sprawi, że masa jajeczna będzie wpadała w powstałe dziury i tam będzie się ścinać. Cały proces powinien trwać 25-30 sekund.

Następnie pochyl patelnię na jedną stronę tak by powstający omlet oparł się o jedną ze ścianek patelni. Stuknij kantem patelni o kuchenkę i część omleta ze środka powinna się zwinąć do środka. Ty za pomocą widelca zwiń drugą część do środka. Następnie sprawnym ruchem obróć omlet by łączeniem był na dole delikatnie dociśnij go łopatką. Podgrzewaj na tej stronie 5-10 sekund i zdejmij go z patelni na talerz. Podawaj z ulubionym pieczywem. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się tradycyjny omlet francuski sprawdź także inne wpisy dotyczące kuchni francuskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »