Bissara to tunezyjska potrawa ze świeżym bobem, który dusi się w pomidorach. Jest prosta, szybka i dość tania w przygotowaniu, więc tradycyjnie traktowana była jako danie ludu pracującego. Wykańcza się ją wbitymi jajkami, które ścinają się pod przykryciem, gdy danie jest już niemal gotowe czym nieco przypomina Szakszukę. W sąsiednim Maroko także występuje danie o nazwie Bissara (czasem zapisywane jako Bessara), które jest gęstą, przecieraną zupą z suszonego bobu. Jeśli jednak macie ochotę na tą tunezyjską wersję to zapraszam w głąb wpisu po przepis.

Składniki: (na około 2 porcje)

  • 600g pomidorów
  • 450g bobu
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta kminu rzymskiego
  • sól do smaku
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 20ml oliwy

Bissara, przygotowanie:

Danie to możesz przygotować z bobem w łupinach lub wcześniej go obierając. Jeśli decydujesz się na drugą opcję zblanszuj go w gotującej wodzie przez około minutę, a następnie odcedź, nieco ostudź i obierz. Jeśli chcesz przygotować bissarę z bobem w łupinach pomiń ten krok. Natnij skórki pomidorów i sparz je wrzątkiem. Następnie zdejmij skórki i pokrój pomidory w kostkę. Obierz cebulę oraz czosnek i drobno je posiekaj. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperatury wrzuć cebulę oraz czosnek i podsmażaj je do zeszklenia. Następnie dodaj pokrojone pomidory i bób. Duś całość na wolnym ogniu przez około 20-25 minut aż bób zmięknie, a pomidory zgęstnieją. Wówczas dodaj na wierzch wbite jajka i duś je pod przykryciem do ścięcia. Gotowe danie podziel na porcję i przełóż do talerzy. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się bissara sprawdź też inne moje wpisy z przepisami na dania strączkowe

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »