Tzatziki czyli sos jogurtowy z dodatkiem ogórka, czosnku, oliwy i przypraw to jeden z emblematycznych przysmaków kuchni greckiej. Idealnie pasuje jako dodatek do placków, keftedes czyli kotletów, ziemniaków, pity i innych przysmaków pochodzących z Peloponezu.

Tzatziki

Składniki:

  • zielony ogórek
  • 400g jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny
  • 2-3 gałązki koperku

Tzatziki, przygotowanie:

Ogórek umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Odciśnij i odlej jego sok. Obierz czosnek i posiekaj go drobno. Dodaj go oraz jogurt, oliwę, sok z cytryny, a także przyprawy i posiekany koperek. Wymieszaj całość dokładnie i podawaj ze swoimi ulubionymi przysmakami kuchni greckiej.

Jeśli spodobał Ci się sos tzatziki sprawdź inne wpisy z przysmakami kuchni greckiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »