Tzatziki czyli sos jogurtowy z dodatkiem ogórka, czosnku, oliwy i przypraw to jeden z emblematycznych przysmaków kuchni greckiej. Idealnie pasuje jako dodatek do placków, keftedes czyli kotletów, ziemniaków, pity i innych przysmaków pochodzących z Peloponezu.

Składniki:
- zielony ogórek
- 400g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- łyżka soku z cytryny
- 2-3 gałązki koperku
Tzatziki, przygotowanie:
Ogórek umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Odciśnij i odlej jego sok. Obierz czosnek i posiekaj go drobno. Dodaj go oraz jogurt, oliwę, sok z cytryny, a także przyprawy i posiekany koperek. Wymieszaj całość dokładnie i podawaj ze swoimi ulubionymi przysmakami kuchni greckiej.