Vichyssoise to tradycyjny krem ziemniaczano-porowy. To elegancka zupa o pysznym, delikatnym smaku. Za jej twórce czy raczej propagatora uważa się francuskiego kucharza Louisa Diata pracującego w nowojorskim hotelu Ritz-Carlton. To właśnie tam ta elegancka, kremowa zupa zyskała na uznanie wśród gości z całego świata. Sam Diat powtarzał jednak, że wzorem tej zupy, był posiłek jadany w jego rodzinie zamieszkałej w okolicach Vichy podczas upałów. Dlatego w odróżnieniu od innego ziemniaczano-porowego kremu Potage Parmentier jest zazwyczaj podawana na zimno. Jeśli lubicie tego typu zupy to Vichyssoise z pewnością Wam posmakuje. Również z pewnością jest to większą chluba miasta Vichy niż państwo Petaina, lecz to temat na zupełnie inna historię.

Składniki: (na około 4 porcje)
- 3 pory (jedynie białe części)
- 2-3 ziemniaki (w zależności od wielkości)
- 50g masła
- 200ml śmietanki kremówki
- 100ml mleka
- 1l bulionu drobiowego (w wersji wegetariańskiej można zastąpić warzywny, tradycyjnie był to jednak bulion drobiowy)
- gałązka tymianku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- opcjonalnie szczypiorek do podania.
Vichyssoise, przygotowanie:
Odetnij korzenie porów oraz ich zielone części. Możesz je wykorzystać do rosołu lub innej zupy. Białe części pora przekrój na pół i dokładnie je umyj, a następnie posiekaj. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Jeśli masz już przygotowane warzywa to w garnku roztop masło. Gdy stanie się płynne wrzuć posiekane pory i smaż je do zeszklenia. Następnie dodaj ziemniaki i wymieszaj je z porami i pozostaw tak na minutę. Po tym czasie wlej bulion i gotuj całość na wolnym ogniu do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Następnie wlej śmietankę kremówkę i mleko. Zmiksuj całość na gładki krem. Jak wspominałem we wstępie Vichyssoise w odróżnieniu od Potage Parmentier jada się na zimno, więc schłódź ją, a przed podaniem posyp świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!