Kimchi jigae to nic innego jak zupa z kimchi czyli koreańskiej kiszonki, którą dosłownie uwielbiam. Rodzajów tej zupy jest naprawdę wiele, ale ten konkretny przepis to wersja wegańska. Jeśli szukasz mięsnej wersji kimchi jigae wystarczy, że klikniesz w to zdanie i przeniesiesz się po przepis na zupę kimchi z mięsem. Danie to jak zresztą wiele innych zawierających kimchi jest jednym z najbardziej popularnych w koreańskiej kuchni. Na szczęście przygotowanie tej zupy jest łatwiejsze niż może wydawać się na pierwszy rzut oka dlatego warto zaopatrzyć się w te kilka składników i przygotować ją w domu.

Składniki: (na około 4 porcje)

  • 4 szklanki kimchi (na przykład z tego przepisu)
  • cebula
  • 600g tofu
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka gochujang (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością)
  • łyżka gochugaru (do kupienia w sklepach z azjatycką żywnością)
  • łyżka cukru
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • szczypiorek
  • sezam
  • około litr wody lub bulionu

Obierz cebulę i czosnek i posiekaj je drobno. W garnku rozgrzej olej i podsmaż posiekane warzywa do zeszklenia. Gdy cebula i czosnek się zeszklą dodaj kimchi i smaż całość razem przez kolejne 5 minut. Następnie dodaj gochugaru, gochujang, cukier i sos sojowy i zalej całość bulionem. Doprowadź całość do wrzenia i zmniejsz moc palnika do minimum. Przykryj garnek pokrywką gotuj zupę przez około 25 minut. W międzyczasie pokrój tofu na plastry i po tym czasie dodaj je do zupy. Wtedy gotuj jeszcze przez kwadrans. Gotową nalej do miseczek i posyp szczypiorkiem i sezamem. Smacznego!

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Jeden komentarz

  1. […] uwielbiam. Rodzajów tej zupy jest naprawdę wiele, ale ten konkretny przepis to wersja mięsna. Jeśli szukasz wegańskiej wersji kimchi jigae wystarczy, że klikniesz w to zdanie i przeniesiesz s…. Danie to jak zresztą wiele innych zawierających kimchi jest jednym z najbardziej popularnych w […]

Dodaj komentarz

Translate »