Nareszcie! Rozpoczął się sezon szparagowy czyli coś na co czekam cały rok, bo szparagi to jedne z moich ulubionych warzyw. Jakże irytowały mnie zdjęcia dań ze szparagów, które widywałem w Internecie gdy ja w mojej niedużej miejscowości nie mogłem znaleźć ich w sklepie ani na bazarze. Na szczęście w końcu dotarły także do mnie i mogę się nimi nacieszyć. Tym razem w klasycznym połączeniu z sosem holenderskim.

Składniki:

Sos holenderski: (około 150ml sosu)

  • 3 żółtka
  • 120g masła (lub 80g masła klarowanego)
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu
  • 50ml białego wina wytrawnego (na przykład Gruner Veltlinera lub Silvanera)
  • pęczek szparagów

Szparagi w sosie holenderskim, przygotowanie:

Przygotowanie szparagów:

Odetnij końcówki szparagów, mniej więcej 1/4 od dołu. Możesz także chwycić w dłoń końcówkę i ją złamać wtedy zdrewniała końcówka szparaga sama odłamie się w odpowiednim miejscu. Jeśli korzystasz z białych szparagów pozostałą część szparaga dokładnie obierz od główki w dół. . Zrób to dokładnie, bo skórka szparaga jest włóknista i nie należy jej jeść. W przypadku zielonych możesz pominąć ten krok. Tak przygotowane szparagi umieść w naczyniu do gotowania na parze. Wcześniej oczywiście wlej do niego wodę. Jeśli takiego nie posiadasz to nic straconego. Na garnku umieść durszlak i połóż na nim szparagi i przykryj pokrywką. Gotuj przez 10-12 minut.

Przygotowanie sosu holenderskiego:

W tym czasie zacznij przygotowywać sos holenderski. Jeśli nie masz klarowanego masła sklaruj zwykłe. Na wolnym ogniu rozpuść masło i zbieraj z niego pianę, która pojawi się z wierzchu masła. Pianę wylej. Gdy zbierzesz całą zdejmij masło z ognia.

W garnku zagotuj około 5 cm wody. Woda ma jedynie delikatnie się gotować. Zbyt mocne gotowanie może ściąć ubijane jajka. Na garnku ułóż miskę, która nada się do ubijania jajek na parze. Rozbij jajka i białka odłóż do przygotowania czegoś innego a żółtka wbij do miski. Ubijaj je za pomocą trzepaczki. Gdy zacznie pojawiać się piana. Dodaj sól, pieprz i wino. Dalej energicznie rozbijaj jajka. Zacznij polowi wlewać porcje masła. Powtórzę, porcje, a nie całe masło na raz. Gdy ubijesz jedną dodawaj kolejne porcje masła. W przeciwnym wypadku sos będzie rzadki i nabierze wyglądu rozpuszczonego masła. Gdy dodasz całe masło jeszcze chwilę podgrzewaj bez przerwy trzepiąc by sos nieco zgęstniał. Wtedy jest gotowy. Polej nim ułożone na talerzu gotowane na parze szparagi. Smacznego!

Jeśli nie wykorzystasz całego sosu od razu przykryj go przezroczystą folią. Dzięki temu zapobiegniesz wytworzeniu się na jego powierzchni niezbyt apetycznego „korzucha”.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis sprawdź inne moje przepisy ze szparagami.

By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Translate »