Zapiekanki Gratin to klasyka francuskiej kuchni. Najbardziej znaną wersją jest oczywiście Gratin Dauphinois (kliknij w nazwę by zobaczyć przepis na to danie), ale robi się je także z innych warzyw. Ja tej jesieni jem zdecydowanie za mało brokułów, więc postanowiłem to w końcu nadrobić. Nieskromnie mówiąc, wyszło przepysznie.


Składniki:
- średniej wielkości brokuł
- szalotka
- 4 łyżki masła + masło do wysmarowania naczynia
- 1,5 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 150g sera Cantal (ewentualnie cheddar)
- szklanka bułki tartej
- 50g sera gruyere (ewentualnie parmezanu)
- szczypta soli
- szczypta świeżo mielonego białego pieprzu
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta suszonej szałwii
Przygotuj wszystkie składniki. Brokuł umyj i wytnij różyczki i cieńsze części łodyg. Zetrzyj ser Cantal (lub Cheddar), a także ser gruyere, lecz trzymaj je w osobnych naczyniach. Obierz szalotkę i posiekaj ją drobno. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Gdy stanie się płynne wrzuć posiekaną szalotkę i smaż do zeszklenia. Wówczas dodaj mąkę i zasmażaj przez około pół minuty. W międzyczasie do mleka dodaj przyprawy i wlej je do szalotki z mąką. Dokładnie mieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu przez około 4-5 minut aż sos zgęstnieje. Wrzuć starty ser Cantal i brokuły. Podgrzewaj przez około dwie minuty. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza i wysmaruj naczynie do zapiekania masłem. Zdejmij patelnię z palnika i przełóż jej zawartość do nasmarowanego masłem naczynia. W misce wymieszaj bułkę tartą z serem gruyere i trzema łyżkami roztopionego masła. Powstałą masą posyp zapiekankę z wierzchu. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz we wspomnianej temperaturze przez 15-20 minut aż brokuły zmiękną, a bułka tarta nabierze złotej barwy. Po wyciągnięciu z piekarnika poczekaj kilka minut by zapiekanka nieco wystygła i nie rozpadła się podczas krojenia. Smacznego! Bon Appetit!
By być na bieżąco z nowymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!