Yakimeshi z białą rzodkwią, marchewką i groszkiem

W powszechnej świadomości za kuchnia japońska to sushi, ramen rzadziej dania z makaronem soba może coś z teriyaki… i może jakieś bento, ale chyba byłoby na tyle. Wszystkie z tych dań są pyszne, ale Japończycy nie jedzą przecież ich w kółko. Dziś zatem coś z domowej kuchni japońskiej, konkretniej Cha-han znany także jako Yakimeshi. Jest to japońskie danie przygotowywane w woku ze smażonego ryżu z dodatkami. W moim przypadku tym razem były to jajka por oraz przyprawy. Uważa się, że danie powstało dzięki chińskim migrantom, którzy licznie przybywali do portu Kobe w latach 60 XIX wieku. Prawdziwość tej tezy może sugerować podobne chińskie danie o zbliżonej nazwie chaofan.

Składniki na yakimeshi: (na 4 porcji)

  • 300g ryżu
  • 6 jajek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 białe rzodkwie daikon
  • marchewka
  • cebula dymka wraz ze szczypiorkiem
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g zielonego groszku
  • 2 łyżki sosu sojowego + odrobina
  • łyżka sake

Przygotowanie:

Przygotowanie ryżu:

Wsyp ryż do dużej miski i zalej go wodą. Zamieszaj ryż dłonią, a następnie wylej wodę. Czas na „wyostrzanie ryżu”. Polega ono na usunięciu nadmiaru skrobi podczas płukania ziaren. Ułóż dłoń tak jakbyś trzymał/trzymała w niej piłkę i zanurz ją w ryżu, a następnie wykonuj okrężne ruchy (około 20 razy zataczając koło). Ponownie wlej wodę. Powinna zrobić się biała. Wylej ją i ponów „wyostrzanie”. Powtarzaj 3-4 razy aż woda w misce z ryżem będzie przezroczysta. „Wyostrzony ryż” odsącz na sicie i odstaw na około pół godziny. Następnie wsyp go do naczynia w którym będzie gotowany i zalej go wodą. Potrzebujesz jej około 430-450ml.

Pozostaw ryż by wchłonął część wody. Przykryj garnek i doprowadź go do wrzenia na na średniej mocy palnika. Wówczas zmniejsz moc do minimum i gotuj ryż przez około 12-14 minut. Unikaj w tym czasie uchylania pokrywy naczynia. Po tym czasie zdejmij je z ognia i pozostaw na 10 minut. Dzięki temu ryż napęcznieje i wchłonie pozostałą wodę. Następnie zdejmij pokrywkę i zamieszaj ryż aż do dna korzystając ze szpatułki. Uważaj by nie rozgnieść przy tym ziaren. Jeśli ziarna bardzo się kleją zwilż nieco szpatułkę. Do przygotowania Yakimeshi pozostaw go na kilkanaście minut by stał się letni.

Przygotowanie yakimeshi:

Białą rzodkiew i marchew obierz, a następnie pokrój je w kostkę. To samo zrób z cebulą dymką i czosnkiem. W woku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę dymkę i czosnek do delikatnego zeszklenia. W międzyczasie do miski wbij jajka i roztrzep je. Gdy cebula i czosnek się zeszklą dodaj rzodkiew daikon i marchewkę oraz groszek. Kontynuuj podsmażanie przez kilka minut aż warzywa zmiękną. Wówczas zdejmij je z woka na talerz. Następnie ponownie umieść wok na palniku i wlej roztrzepane jajka. Podgrzewaj mieszając. Masa jajeczna musi nieco się ściąć, lecz wciąż pozostać płynna.

Wówczas czas na ryż. Ostygnięty ryż może mieć posklejane ziarna, więc w razie potrzeby wcześniej rozdziel je szpatułką. Po dodaniu ryżu wrzuć także warzywa i wmieszaj je w masę jajeczną. Jajka muszą przeniknąć ryż i zmieszać się z nim. Nie przestawaj mieszać i smaż na średnim ogniu, dodaj sos sojowy oraz sake. Nie przesmaż jednak całości zbyt mocno by danie nie było suche. Na koniec wykonaj wokiem kilka okrężnych ruchów by polać jego krawędzie dodatkową odrobiną sosu sojowego. Gotowe Yakimeshi przełóż na talerze lub do miseczek, a następnie uklep potrawę. Wówczas na miseczce górą do dołu połóż talerz i szybkim ruchem obróć naczynia by przełożyć danie na talerz. Smacznego!

Jeśli spodobało Ci się to danie sprawdź inne moje wpisy z przepisami na dania kuchni japońskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych!

FacebookInstagram

Dodaj komentarz

Translate »