Yangnyeom tongdak, koreański smażony kurczak

Yangnyeom tongdak to niezwykle popularny w ostatnim czasie koreański smażony kurczak. Smażony na głębokim tłuszczu, a wcześniej obtoczony w cieście jest bardzo chrupiący. Następnie po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu umieszcza się go w specjalnie przygotowanym, bardzo aromatycznym słodko-pikantnym sosie. Całość wychodzi naprawdę zachwycająco i nawet jeśli nie jesteście miłośnikami koreańskiej kuchni to jestem przekonany, że o ile jecie mięso to akurat to danie Wam posmakuje. Tak przygotowanego kurczaka możecie podać z miską ryżu lub jednym z rodzajów kimchi.

Składniki: (na około 4 porcje)

Do wstępnego przygotowania kurczaka:

  • 600g piersi z kurczaka lub kilka pałek lub skrzydełek
  • ćwierć szklanki skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka soli

Na ciasto:

  • pół szklanki skrobi ziemniaczanej
  • ćwierć szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka płatków gochugaru
  • szklanka wody
  • ćwierć szklanki wina ryżowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Na sos:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki pasty gochujang
  • 50g ketchupu
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka cm startego korzenia imbiru
  • łyżka oleju sezamowego

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Koreański smażony kurczak, przygotowanie:

Wstępne przygotowanie kurczaka:

Kurczaka umyj i osusz. Jeśli korzystasz z piersi pokrój ją na mniejsze części. Na przykład w dużą kostkę. Wówczas umieść go w misce z wymieszaną skrobią i solą. Wstrząśnij zawartością miski kilka razy lub dokładnie wymieszaj całość tak by kurczak obtoczył się w skrobi. Tak wstępnie przygotowanego kurczaka odstaw na około 20 minut.

Przygotowanie sosu:

Wszystkie składniki sosu umieść w rondlu, wymieszaj i zacznij podgrzewać. Gdy zacznie wrzeć zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj całość mniej więcej 2-3 minuty aż lekko zgęstnieje. Nie może być jednak zbyt gęsty by łatwiej było obtoczyć w nim później kurczaka.

Przygotowanie ciasta i smażenie kurczaka:

Do miski wsyp skrobię i mąkę pszenną. Dodaj także gochugaru i pozostałe przyprawy. W osobnym naczyniu wymieszaj wodę i wino ryżowe. Dopiero gdy odstawiony kurczak odpocznie przez 20 minut i rozgrzejesz olej tak by był gotowy (około 175 stopni Celsjusza) do usmażenia kurczaka połącz mąkę z płynem i dokładnie go wymieszaj. W powstałym cieście maczaj kurczaka i umieść go w gorącym tłuszczu. Smaż go przez około 4-5 minut ( w przypadku udek lub skrzydełek 7-8) i umieść na ręczniku papierowym by odsączyć go z nadmiaru tłuszczu. Następnie ponownie rozgrzej olej do około 175 stopni Celsjusza i wrzuć kurczaka na drugie smażenie tym razem do momentu aż stanie się złoto-brązowy, a pokrywające go ciasto zrobi się chrupiące. Wówczas ponownie umieść go na ręczniku papierowym by odsączyć go z tłuszczu.

Łączenie kurczaka z sosem:

Tak przygotowanego kurczaka możesz po prostu maczać w sosie i jeść. Popularniejszą i według mnie smaczniejszą wersją jest wrzucenie go wcześniej do sosu i dokładnie go w nim obtoczyć dzięki wymieszaniu całości. Wówczas możesz podać go z miską ryżu i ulubionymi dodatkami, na przykład z jednym z rodzajów kimchi. Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się koreański smażony kurczak to sprawdź także inne moje wpisy dotyczące kuchni koreańskiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »