Yangnyeom tongdak to niezwykle popularny w ostatnim czasie koreański smażony kurczak. Smażony na głębokim tłuszczu, a wcześniej obtoczony w cieście jest bardzo chrupiący. Następnie po odsączeniu z nadmiaru tłuszczu umieszcza się go w specjalnie przygotowanym, bardzo aromatycznym słodko-pikantnym sosie. Całość wychodzi naprawdę zachwycająco i nawet jeśli nie jesteście miłośnikami koreańskiej kuchni to jestem przekonany, że o ile jecie mięso to akurat to danie Wam posmakuje. Tak przygotowanego kurczaka możecie podać z miską ryżu lub jednym z rodzajów kimchi.
Składniki: (na około 4 porcje)
Do wstępnego przygotowania kurczaka:
- 600g piersi z kurczaka lub kilka pałek lub skrzydełek
- ćwierć szklanki skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka soli
Na ciasto:
- pół szklanki skrobi ziemniaczanej
- ćwierć szklanki mąki pszennej
- łyżeczka płatków gochugaru
- szklanka wody
- ćwierć szklanki wina ryżowego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Na sos:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki pasty gochujang
- 50g ketchupu
- 4 łyżki brązowego cukru
- 4 ząbki czosnku
- kilka cm startego korzenia imbiru
- łyżka oleju sezamowego
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Koreański smażony kurczak, przygotowanie:
Wstępne przygotowanie kurczaka:
Kurczaka umyj i osusz. Jeśli korzystasz z piersi pokrój ją na mniejsze części. Na przykład w dużą kostkę. Wówczas umieść go w misce z wymieszaną skrobią i solą. Wstrząśnij zawartością miski kilka razy lub dokładnie wymieszaj całość tak by kurczak obtoczył się w skrobi. Tak wstępnie przygotowanego kurczaka odstaw na około 20 minut.
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki sosu umieść w rondlu, wymieszaj i zacznij podgrzewać. Gdy zacznie wrzeć zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj całość mniej więcej 2-3 minuty aż lekko zgęstnieje. Nie może być jednak zbyt gęsty by łatwiej było obtoczyć w nim później kurczaka.
Przygotowanie ciasta i smażenie kurczaka:
Do miski wsyp skrobię i mąkę pszenną. Dodaj także gochugaru i pozostałe przyprawy. W osobnym naczyniu wymieszaj wodę i wino ryżowe. Dopiero gdy odstawiony kurczak odpocznie przez 20 minut i rozgrzejesz olej tak by był gotowy (około 175 stopni Celsjusza) do usmażenia kurczaka połącz mąkę z płynem i dokładnie go wymieszaj. W powstałym cieście maczaj kurczaka i umieść go w gorącym tłuszczu. Smaż go przez około 4-5 minut ( w przypadku udek lub skrzydełek 7-8) i umieść na ręczniku papierowym by odsączyć go z nadmiaru tłuszczu. Następnie ponownie rozgrzej olej do około 175 stopni Celsjusza i wrzuć kurczaka na drugie smażenie tym razem do momentu aż stanie się złoto-brązowy, a pokrywające go ciasto zrobi się chrupiące. Wówczas ponownie umieść go na ręczniku papierowym by odsączyć go z tłuszczu.
Łączenie kurczaka z sosem:
Tak przygotowanego kurczaka możesz po prostu maczać w sosie i jeść. Popularniejszą i według mnie smaczniejszą wersją jest wrzucenie go wcześniej do sosu i dokładnie go w nim obtoczyć dzięki wymieszaniu całości. Wówczas możesz podać go z miską ryżu i ulubionymi dodatkami, na przykład z jednym z rodzajów kimchi. Smacznego!