Zalewajka, tradycyjna wiejska zupa

Dziś tradycyjna zupa zalewajka o wiejskim rodowodzie. Nałożone do talerzy ugotowane ziemniaki zalewa się żurkiem na żytnim zakwasie. Prosta, ale przepyszna kompozycja. Jeśli zatem lubicie zupy w tym typie to zalewajka także z pewnością Wam posmakuje. Zainteresowanych zapraszam więc w głąb wpisu po przepis.

Składniki na zakwas:

  • szklanka mąki żytniej razowej
  • 2 łyżki otrębów
  • 3 szklanki letniej, przegotowanej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych

Wsyp mąkę i otręby do słoika w którym chcesz zrobić zakwas. Powoli wlewaj wodę cały czas mieszając całość drewnianą łyżką tak by nie doprowadzić do stworzenia się grudek. Następnie obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę. Dodaj także ziele angielskie i liście laurowe. Wymieszaj. Słoik przykryj gazą lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pięć dni. Codziennie mieszaj zakwas.

Składniki na żurek (około 8 porcji):

  • 2l wody lub bulionu
  • wcześniej przygotowany zakwas
  • 600g białej kiełbasy
  • 300g boczku
  • opcjonalnie garść suszonych grzybów
  • 4 łyżki tartego chrzanu
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 4 łyżki śmietany
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • sól
  • dwa ząbki czosnku
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • opcjonalnie jaja na twardo do podania

Dodatkowo:

  • kilka dużych ziemniaków

Zalewajka, przygotowanie:

Jeśli korzystasz z nieparzonej białej kiełbasy, najpierw sparz ją i odstaw do ostygnięcia. Następnie obierz ją ze skóry. Jeśli masz kiełbasę parzoną pomiń ten krok i obierz ją ze skóry i kroimy na plasterki. Do garnka wlej około dwa litry wody lub wcześniej przygotowanego bulionu. Zacznij ją gotować W międzyczasie pokrój boczek i przesmaż go na suchej patelni aż wytopisz z niego nieco tłuszczu i zarumienisz go. Gdy woda lub bulion się zagotuje wrzuć pokrojoną kiełbasę i przesmażony boczek. Dodaj także obrany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i przetarty w dłoniach majeranek.

Gotuj całość na wolnym ogniu około 25-30 minut. W międzyczasie obierz, umyj i pokrój w kostkę ziemniaki. Zalej je wodą i ugotuj do miękkości i odcedź. Następnie dodaj wcześniej przygotowany zakwas i tarty chrzan. Wówczas gotuj całość jeszcze przez 10-15 minuty. Na koniec wymieszaj śmietanę z chochlą żurku i wlej powstałą mieszankę do całości. Wymieszaj i doprowadź żurek do wrzenia i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Do miski nałóż porcję ugotowanych ziemniaków. Zalej ją przygotowanym żurkiem. Jeśli chcesz całość możesz podać z jajkami ugotowanymi na twardo. Smacznego!

Zapraszam Cię też po przepisy na inne dania kuchni polskiej.

By być na bieżąco zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »