Zeytinyagli taze fasulye to jeden z moich ulubionych przepisów w sezonie gdy popularna jest fasolka szparagowa. Pochodzi z Turcji i polega na duszeniu zielonej fasolki szparagowej w w pomidorach przesmażonych wcześniej z cebulą i czosnkiem. Co ważne w przygotowaniu tego dania korzysta się z fasoli surowej, nie przygotowując jej wcześniej tylko od początku do końca duszona jest w pomidorach. Turkowie zwykle robią to do momentu aż rozpada się w ustach, ale jeśli wolicie taką bardziej al dente śmiało przerwijcie proces duszenia wcześniej. Tak czy inaczej z pewnością Wam posmakuje.

Składniki: (na 2 porcję)
- 500g zielonej fasolki szparagowej
- 400g soczystych pomidorów
- szklanka wody
- 40ml oliwy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka pul biber lub innych suszonych płatków chilli
- łyżeczka kminu rzymskiego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Fasolka szparagowa w pomidorach, przygotowanie:
Odetnij końcówki zielonej fasolki. Opłukaj ją i odstaw na później. Następnie obierz cebulę oraz czosnek i posiekaj je drobno. Rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperatury wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek i smaż ją do zeszklenia. W międzyczasie pokrój pomidory w kostkę. Gdy cebula i czosnek będą zeszklonej dodaj kostki pomidorów oraz pul biber, kmin rzymski. Przesmaż całość razem przez minutę i dodaj fasolkę oraz szklankę wody. Duś całość na wolnym ogniu do momentu aż fasolka będzie miękka. Jak wspomniałem we wstępie Turkowie często duszą ją do momentu aż niemal rozpada się w ustach. Na koniec dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Smacznego!