Zeytinyagli taze fasulye to jeden z moich ulubionych przepisów w sezonie gdy popularna jest fasolka szparagowa. Pochodzi z Turcji i polega na duszeniu zielonej fasolki szparagowej w w pomidorach przesmażonych wcześniej z cebulą i czosnkiem. Co ważne w przygotowaniu tego dania korzysta się z fasoli surowej, nie przygotowując jej wcześniej tylko od początku do końca duszona jest w pomidorach. Turkowie zwykle robią to do momentu aż rozpada się w ustach, ale jeśli wolicie taką bardziej al dente śmiało przerwijcie proces duszenia wcześniej. Tak czy inaczej z pewnością Wam posmakuje.

Fasolka

Składniki: (na 2 porcję)

  • 500g zielonej fasolki szparagowej
  • 400g soczystych pomidorów
  • szklanka wody
  • 40ml oliwy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka pul biber lub innych suszonych płatków chilli
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Fasolka szparagowa w pomidorach, przygotowanie:

Odetnij końcówki zielonej fasolki. Opłukaj ją i odstaw na później. Następnie obierz cebulę oraz czosnek i posiekaj je drobno. Rozgrzej oliwę. Gdy nabierze temperatury wrzuć pokrojoną cebulę i czosnek i smaż ją do zeszklenia. W międzyczasie pokrój pomidory w kostkę. Gdy cebula i czosnek będą zeszklonej dodaj kostki pomidorów oraz pul biber, kmin rzymski. Przesmaż całość razem przez minutę i dodaj fasolkę oraz szklankę wody. Duś całość na wolnym ogniu do momentu aż fasolka będzie miękka. Jak wspomniałem we wstępie Turkowie często duszą ją do momentu aż niemal rozpada się w ustach. Na koniec dopraw całość do smaku solą i pieprzem. Smacznego!

Jeśli spodobała Ci się turecka fasolka szparagowa duszona w pomidorach sprawdź inne moje wpisy z przepisami kuchni tureckiej

By być na bieżąco z najnowszymi wpisami zaobserwuj bloga w mediach społecznościowych

Dodaj komentarz

Translate »